17 Ноември 2018събота11:51 ч.

Удобните новини

/ брой: 133

автор:Георги Георгиев

visibility 471

Имаме новини, имаме фалшиви новини (парвенюшко, но наложено вече название), а отскоро имаме и удобни новини. Удобните новини са тези фалшиви новини, които могат да бъдат използвани от властите, които уж позорят, за да им позволят да вземат мерки срещу обикновените новини.
"Удобна новина" е свободното съчинение за гръцкия остров на Бойко Борисов или приписваните на съратничката му Лиляна Павлова изказвания от рода на "Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши". Всъщност тези измишльотини се разпространяват задължително анонимно в безлични блогове или страници в социалните медии, списвани от лица в сянка, и в даден момент може да заживеят свой живот, но ако не им се обръща внимание, ще отекат безследно. Хората и така са убедени, че Борисов, ако перифразираме Ахмед Доган, раздава порциите в държавата. Не е случайно, че първият майтап, който си направиха с "острова на Борисов", беше да обявят България за остров. Що се отнася до арогантността на управляващите, там също няма особена нужда да се приписват измислени изказвания, всичко е пред очите ни.
В случаите с Борисов и Павлова и двамата решиха сами да се "похвалят", че са жертви. Никой не ги беше питал за това. И нямаше да ги попита поради очебийната неистинност на твърденията, но започна настървено дъвкане на темата, която продължава и днес с типичната за жълтите медии "храна" - личният живот на известните хора.
Темата за фалшивите новини няма да премине безследно за гилдията. Последствия ще има, въпросът е кога. Натрапчиво е усещането, че някой, ако не и самият Борисов, си подаде или му подадоха удобно топката "фалшиви новини", и тя му дойде "от воле". Няма да е учудващо, ако тези случаи бъдат използвани, за да се обоснове нуждата от специален закон, който в българската реалност, бъдете уверени, ще се използва не за да защитава честта и достойнството, а да репресира и налага скрита зад добри намерения цензура. Фалшивите новини, удобни или не, не са заплаха за властта, каквото и да ви говорят. Те са боклук, какъвто има от зората на журналистиката. Реалната заплаха за нашата власт е само истината.

Майките продължават с протестите

автор:Дума

visibility 0

Цветанов доволен, коалицията - здрава

автор:Дума

visibility 14

Каракачанов: Правителството е стабилно

автор:Дума

visibility 207

След оставката: Победа за гражданското общество

автор:Дума

visibility 226

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 146

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 517

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1072

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 215

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 223