19 Март 2019вторник18:01 ч.

На фокус

Модерната криворазбрана цивилизация

Повсеместната "макдоналдс" култура наложи нови "ценности" и "морал"

/ брой: 132

автор:Зорница Илиева

visibility 982

Популярен водещ, добър анализатор по външнополитически теми, заявява по национална телевизия, че "с това първенство Русия показва, че все пак може да бъде и цивилизована страна". По някаква нова мода у нас в коментари за Световното първенство по футбол се включват и лица извън спортните среди. Няма лошо. Но да се съмняваш в цивилизационното ниво на страната на Толстой или Достоевски е, меко казано, изхвърляне без нужда. В този контекст как да се коментира състезанието по надяждане с бургери, което в САЩ традиционно се организира на национално ниво по случай 4 юли - Деня на независимостта?
Разбира се, че т.нар. макдоналдс култура и у нас се наложи повсеместно. Някои даже я свързват с другия повод за преклонение - американската мечта. Няма пряка връзка, но как човек да не си спомни за чут разговор на съседна маса, където на недопустимо висок глас във вече традиционните ни заведения тип "американска закусвалня" жена споделя: "Научих се да правя чест конекшън с тези селяни от фирмата им, за да съм хепи като стане онзи дийл". Дали е "криворазбрана цивилизация" или просто следствие от системата, която ни наложиха през последните поне две десетилетия? Отговорът едва ли е еднозначен.
Факт неоспорим обаче е, че дори "цивилизовани" люде загубиха усет за мяра, когато става въпрос за предишния брат Русия. Същите звучат толкова слагачески пред новата ни "вечна дружба", че на мислещите не им остана друго, освен гнусливо да обръщат поглед или да посягат към дистанционното. Те и без това знаят кой канал какво ще каже или ще премълчи по определени теми. Поназнайват това-онова и за постоянните им коментатори. Онова за "хибридните войни", които идвали само от Кремъл, дори не заслужава внимание, защото повечето зрели българи все още помнят. Да им се промиват мозъците е дело несигурно. При наследниците им - става. За вперилите без отдих погледи в мрежите няма проблем. За тях злото идва от Изток. За това допринесоха и тези наистина добри анализатори, които, вписвайки се в изискванията на "новото време", могат да се изненадват колко чисти били руските градове по време на световното. Било витрина, за която "не си заслужава да се изхарчат толкова милиарди", защото "какво ще стане после"?
Народът ни е казал, че да "плачеш на чужди гробища" не е добър избор. Не е "цивилизовано" един вид. Да му мислят руснаците. Техните големи градове отдавна са чисти и различни. Единствено този, който не е бил наскоро в Русия, може да се изненадва от нещо, което е нормална цивилизация. Това, че редица европейски столици отдавна са в състояния, които нямат нищо общо с добрата улична хигиена, няма как да се определи като "заслуга" на Москва. А и защо такава гледна точка да се коментира от "политически коректните" наблюдатели?
В тази връзка може да се обърне внимание и на онова "цивилизационно" събитие, което сътвориха играещите в швейцарския национален отбор по футбол косовари. Размахаха с ръце приетия за албански символ орел и дори си го поставиха на обувките, с които играха на световното в Русия. На всичкото отгоре висши политици в Прищина решиха, че е много патриотично да дадат заплати за погасяване на глобите, които били наложени на "техните" играчи от швейцарската футболна федерация заради случката. Типична балканска "цивилизация", която ако не се връзва с прокламирани "европейски ценности", може да послужи за нагнетяване на настроения, които обслужват познати тъмни сили. Не само на Балканите. Дава им се гласност и се поощряват национализми, които иначе се наричат назадничави и несъвместими със "стратегическата ориентация".
Същата е историята и с онези хърватски футболисти, които "посветиха" победата си над Русия на световното на Украйна и "Динамо"- Киев. Не че показаха чутовен футбол, но този път Бог беше хърватин. Тези играчи едва ли са чули, че наскоро американският президент Тръмп нарече Киев "един от най-корумпираните режими в света", което, преведено на "цивилизационен" език, би трябвало да означава, че е вдигнал ръце от управление, което сее повече омраза, отколкото търси пътища за изход. Което вече открито се признава от западни анализатори, каквото и да говорят в Киев. Работа на украинците е да си намират решенията, но ако внимателно наблюдаваха как обкръжаващите президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович й бяха обърнали гръб, докато тя ликуваше при победата на своя отбор, облечена в хърватски футболен екип, трябва "цивилизационно" да се замислят. По-наблюдателните можеха да забележат и иронични усмивки.
Изводът, който може да се направи в "цивилизационен" стил, е - по-кротко с думите и действията, каквито и емоции да се изживяват и колкото и патриотично да е сърцето, защото променливият свят, в който живеем, така обръща палачинката, че може да се наложи да се плаща висока цена за необмислени слова и деяния.  Примери напоследък дал Господ.
Струва си отново да ни пуснат "Криворазбраната цивилизация", за да се убедим, че "топлата вода" не е измислена в годините на демокрацията. А за реакциите на чужди професионалисти - да му мислят други. Защото и времената са други. Между другото, в Швейцария обмисляли промяна в закона за двойното гражданство и причината била именно в проявата на косоварите, които са стълб в швейцарския отбор по футбол. Глобите може да се плащат от Прищина, но проявите им са за сметка на Швейцария. Цивилизация!
 

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 23

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 26

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 62

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 58

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 253

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 491

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 283

/ брой: 53