19 Декември 2018сряда00:19 ч.

КНСБ настоява плоският данък да бъде заменен с прогресивна скала

Ръстът на заплатите да се обвърже със семестъра и еврофондовете, предлагат синдикалистите

/ брой: 131

автор:Аида Паникян

visibility 219

Ръстът на заплатите и връзката им с производителността на труда да се обвърже с ясни критерии по европейския семестър и с еврофондовете. Това предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар във Варна.
България в момента е с най-лошите социални показатели в цяла Европа. По 8 от 12 индикатора страната ни има лоша оценка, в пет от тях е в най-тежката ситуация, обясни директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев. Това показва, че трябва натиск върху държавата по няколко параметъра - увеличение на заплатите, увеличение на производителността, по-добро разпределение на печалбата между бизнеса и труда, обяви Пламен Димитров.
Този натиск трябва да върви както по линия на синдикатите, така и по европейска линия - от страна на европейските профсъюзи и Комисията. Крайният резултат трябва да бъде обвързан с отпускането на средства от ЕС, защото това е универсалният насърчителен или наказателен механизъм, отсече лидерът на КНСБ.
Целта на България трябва да бъде числото 60 - 60 на сто от европейското ниво на БВП, 60 % производителност на един нает спрямо ЕС, 60 на сто средна РЗ по покупателна способност, смята КНСБ. Това число не е магическо, то отразява реалностите по сближаване на заплатите, които залегнаха и в наскоро създадения Алианс за сближаване на заплатите. Той бе подкрепен от Европейската комисия и от европейските ни синдикални партньори, сега е време да бъде реализиран на практика и подкрепен с конкретни мерки, обяви Пламен Димитров.
От КНСБ настояват също да бъде заменен плоският данък с прогресивна скала, която да е равна на минималната заплата. Средният ръст на приходите от Данъчното облагане на доходите на физическите лица (ДДФЛ) за периода 2008-18 г. е 7,97%, но ръстът на ДДФЛ преди кризата е бил около 15%, докато след кризата той е едва 0,9%. Преди кризата данъчните приходи в бюджета като процент от БВП са средно 21,37%, докато след 2008 г. средният дял е 20,04%, което е намаление, макар и минимално.
Приходите от ДДС растат по-бързо от темпа на изменение на БВП. Това говори, че все повече средства се изземват по косвен път от нискодоходните групи с цел преразпределяне чрез публична политика, коментират от КНСБ.
Делът на осигурителните вноски за сметка на домакинствата в общия дял на всички нетни осигурителни вноски нараства през годините и достига от едва 20,4% през 2000 г. до 39,80% към края на 2016 г. Това е ясно доказателство за прехвърляне на осигурителна тежест към домакинствата и облекчаване на бизнеса, категорични са от КНСБ.
 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246