15 Декември 2018събота21:44 ч.

Цветанов се наложи за акциза на бездимните цигари

/ брой: 129

автор:Ростислава Иванова

visibility 684

В рамките на два дни ГЕРБ смениха три пъти позицията си за въвеждането на акциз за бездимните цигари и в крайна сметка решиха да има такъв. Припомняме, че в сряда вечерта премиерът Бойко Борисов изригна срещу ВМРО, след като хората на Красимир Каракачанов заявиха, че няма да подкрепят налагането на акциза. В пристъп на гняв Борисов нареди на своята парламентарна група да изтегли законопроекта и заплаши, че тогава някои министри няма да получат пари за скъпите си проекти. Борисов не спомена имена, но явно имаше предвид Каракачанов. Няма да оставям повече ГЕРБ да става тупан, на който сутрин няма работа и излиза и се изказва по нас, избесня той.
Вчера преди обяд шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов свика спешно в парламента коалиционните партньори от "Обединени патриоти", след което дадоха съвместен брифинг. Гербаджията обяви, че са изяснили позициите си за бездимните цигари. "Законопроектът за приравняването от 1 октомври 2018 г. на техния акциз с този за обикновените цигари, за който преди ден премиерът Борисов каза, че ще бъде оттеглен, остава", контрира лидера на партията си Цветанов. Той обясни, че след разговори с премиера и с лидерите на трите партии от ОП станало ясно, че се е получило "неразбиране", което е довело до "пропукване", но противоречията вече са изгладени и се извиняват на ВМРО. Вдигането на акциза остава на дневен ред в парламента, тъй като управляващите са загрижени за здравето на нацията, настоя Цветанов. Гледането на законопроекта в бюджетната комисия обаче се отлага със седмица, за следващия четвъртък, за да се направят "по-задълбочени анализи".
Цветанов обяви, че въвеждането на акциз върху бездимните изделия ще е на стъпки. Вероятно ще се приложи френската практика, където е най-високият акциз за бездимните цигари - 70% от налога на обикновените цигари. Сегашният акциз у нас за тези изделия е 26% от този на конвенционалните. Предлага се първоначалният скок да е до 50%.Парламентаризмът разцепи властта, смята Корнелия Нинова

Чудя се парламентаризмът или интересът победи днес и разцепи властта? Този въпрос отправи в социалните мрежи Корнелия Нинова. Тя припомни как гневен премиерът обяви, че е наредил на Цветан Цветанов законът за акциза да бъде изтеглен, но ден по-късно зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че няма да го направи. "Браво на Цветанов, ако е защитил парламентаризма и смята, че повече Борисов няма да разпорежда на Народното събрание какво да прави, или жалко, че Цветанов отново защити закон за частен интерес? Което и от двете да е, едно е ясно: пропастта Борисов-Цветанов вече е видна. За премиера остава само надеждата, че все пак заместникът му му оставя последна възможност: "ще си комуникираме с премиера", иронична бе Нинова.
Ден по-рано отново в социалните мрежи лидерът на БСП се възмути от реакцията на Бойко Борисов, който се ядоса на патриотите, че не подкрепят увеличението на акциза на бездимните цигари. "Даже се заканил с края на председателството повече да не си мълчи. Това е чудесна новина. Най-накрая ще отговори защо в кабинета му има министър, който "толерира проституция и наркоразпространение", и друг министър, който "представлява интереси на мутри по морето"", заяви тя, визирайки споровете между Валери Симеонов и Екатерина Захариева. "Що за коалиция е това, в която един министър пуска сигнал срещу друг до главния прокурор, а вицепремиер повежда протестиращи срещу правителството, на което е член? Премиерът въвежда ред на Балканите и в Европа, а не може да сложи ред в собствения си кабинет", попита риторично Нинова.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243