17 Ноември 2018събота11:51 ч.

Той и Те

/ брой: 128

автор:Георги Георгиев

visibility 711

Цялата история около медийния закон на депутата от ДПС и издател на вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика" Делян Пеевски е забъркана около една вендета. Етап от неговата персонална война с т.нар. кръг "Капитал", друг издател - Иво Прокопиев, експремиерът и настоящ политически лаборант Иван Костов и банкерът в изгнание Цветан Василев. Свидетелствата за войната са по страниците на "Телеграф" и "Монитор", и "Политика", където всеки ден се води яростна битка срещу "фабриката за фалшиви новини" на изброените по-горе, която засипвала с клевети депутата и издател Пеевски. Всеки ден. Свят да ти се завие.
Противната страна също не му остава длъжна и така вече години наред сме свидетели на размяна на удари между две бизнес групи в България, а в ролята на бухалките са контролираните от тях медии. Тук няма място за аплодиране, както смятат някои, които виждат в законопроекта на няколко депутати от ДПС удар върху "грантаджиите", "умните и красивите", "соросоидите" и т.н. Няма нищо полезно в борбата на едното задкулисие с другото, публиката това не я грее, тя е само приравнена до нивото на лапнишарани, които трябва да се вълнуват от нещо, което дори не виждат пред очите си.
Така е и сега. Какво толкова се случи зад кулисите на държавното управление, че се наложи в рамките на 48 часа да се внасят за разглеждане скорострелно два законопроекта, които имат връзка с неговия бизнес. Единият с контролирания от Пеевски "Булгартабак", другият с издателската дейност на депутата. Защото, като ограничаваш бездимните цигари, насърчаваш употребата на истинските такива. Защото когато издател използва депутатския си пост, за да пише закон за медиите, за тяхното финансиране, то той е в очевиден конфликт на интереси. И очевидно на никого от ГЕРБ, т.нар. патриоти и други подобни патерици на Бойко Борисов в парламента, не му пука за това.
Въпреки тази безпардонност трябва обаче да се пита. За какъв дявол е това бързане? Такова бързане, че дори коалиционните партньори на ГЕРБ бяха изненадани. Какво се случва? Да не би да сме на прага на поредния гамбит в парламента? Изпитал ли е министър-председателят особено остра нужда да поиска нещо от ДПС или да?
Публиката обаче само чува как Борисов пищи на умряло и както панически внася, така и панически изтегля законопроекта за увеличаване на акциза върху бездимните цигари. Обясненията му, че целта на ГЕРБ била само грижа за здравето на хората и напълняемост на бюджета са нефелни. Нищо на острова, пардон, в държавата, управлявана от Бойко Борисов, не се прави от алтруистични подбуди, още повече когато зад законодателните текстове прозират лобистки интереси.
Вчера Антон Кутев от БСП каза, че подписът на Пеевски под медийния му закон бил изнасилване на общественото мнение. Така е, но това не се случи тук и сега. Случи се през 2013 г., когато борбата срещу Пеевски, Орешарски и БСП изигра ролята на центрофуга, в която бе изпран, полиран и ароматизиран Бойко Борисов, а с мръсната вода бяха изхвърлени останките от морал на българската десница. Сега Борисов гласува закони в интерес на Пеевски, когото утре спокойно може да издигне отново за шеф на ДАНС. И този път всичко ще бъде спокойно.

 

Майките продължават с протестите

автор:Дума

visibility 0

Цветанов доволен, коалицията - здрава

автор:Дума

visibility 14

Каракачанов: Правителството е стабилно

автор:Дума

visibility 207

След оставката: Победа за гражданското общество

автор:Дума

visibility 226

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 146

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 517

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1072

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 215

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 223