24 Март 2019неделя03:45 ч.

ЕС внася залежало над 12 месеца овче от Нова Зеландия

Същевременно прясното българско агнешко месо остава непродадено

/ брой: 126

автор:Мая Йовановска

visibility 549

В сектора на овцевъдството и козевъдството има голяма бъркотия. Това заяви вчера на форум в София евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков. Форумът на тема: "Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027" бе организиран от евродепутата и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
По думите на Неков ЕС е дал квоти на Нова Зеландия и на Австралия за внос на овче месо. За едната страна - 287 хил. тона месо, което е изпълнено на 75%, а за другата - 19,2 хил. тона, което е изпълнено на 100%. 48% от новозеландското месо се консумира във Великобритания, а от австралийското - над 75%. "Предвид бъркотията в сектора не знаем какво точно би станало след 30 март 2019 г., след напускането на Великобритания на ЕС. Ако тези квоти не бъдат изключени от квотата на ЕС, защото двете държави са много по-конкурентоспособни, означава, че ще се създаде огромен натиск върху европейските производители, още повече и върху нашите", заяви евродепутатът.
Според Неков ние трябва да заложим на производство на качествено мляко и месо, отговарящо на най-високите световни стандарти. Това трябва да е една от позициите за квотите на държави като Австралия и Нова Зеландия, заяви той. По неговите думи оттам се внася залежало месо, конкретно месото от Нова Зеландия е залежало с над 12 месеца. "И ЕС дава квоти за такова замразено месо, а в същото време прясно, свежо агнешко месо в България не може да бъде продадено", заяви евродепутатът. Нали разбирате, че така ЕС се вкарва в една конкуренция, която не е изгодна за нас. А секторът на овцевъдството и козевъдството е изключително чувствителен, добави той.
Сред основните проблеми пред сектора той открои несигурността на доходите, вносът от трети страни, демографско възрастовия профил на работещите в сектора, липсата на маркетингов подход за достигане до потребителите на този вид продукти.
Целта на вчерашната среща бе да се обсъдят проблемите в сектора, да се очертае визия за развитието му, както и да се оформят конкретни предложения за изготвяне на Национална стратегия за сектора за периода 2018-2027 г. По този начин ще се даде възможност за запазване на поминъка и използване потенциала на продуктите от овче и козе мляко, и месо. През май ЕП подкрепи увеличаването на помощи за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Заради по-малкото средства в новата ОСП и евтин внос отвън трябва нов подход към овцевъдството и козевъдството в ЕС. "За тези сектори е необходима не само европейска, но и държавна подкрепа. Нашите производители трябва да се подкрепят, но за целта е нужна земеделска политика и стратегия за развитие", коментира Неков.В сектора на овцевъдството и козевъдството има голяма бъркотия, заяви евродепутатът Момчил Неков (вдясно)
сн. Емилия Костадинова


 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56