26 Март 2019вторник19:23 ч.

Годишно откриват около 1500 случая на рак на кръвта

Утроява се преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява

/ брой: 120

автор:Аида Паникян

visibility 288

Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания, съобщи председателката на Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ) проф. д-р Маргарита Генова, която е и началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Злокачествените заболявания на кръвта са в първата десятка по честота както при мъжете, така и при жените, засегнати са хора от всички възрасти, подчерта проф. Генова. Тя поясни, че възрастта е един от основните рискови фактори, но влияние оказват и имунодефицитите, трансплантациите, увеличаването продължителността на живота. Злокачествените заболявания на кръвта се срещат по-често в развитите страни и причините се коренят в редица фактори - излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, тегло и диета, използване на импланти и пр.
Едва 49% от българите знаят, че хематологията е науката за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава. 2/3 от пациентите не са чували какво означава лимфом, коментира Пиринка Петрова, председател на Българското сдружение "Лимфом". Проучването е проведено сред 800 души, а данните бяха обявени пред журналисти по време на семинар на тема "Онкохематологията - област на водещи здравни иновации".
През последните години се наблюдава утрояване на преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява благодарение на навлизането на иновативни прицелни лечения.
Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при деца с онкохематологични заболявания от 0 до 19 г. се увеличила до 84,8%, казва проф. д-р Добрин Константинов, председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология. В сравнение с 60-те години на ХХ в. преживяемостта при острата лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни. Около 80% от децата с остра лимфобластна левкемия се излекуват - нещо, което е било немислимо преди години, обясни проф. Константинов.

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58