19 Ноември 2018понеделник03:56 ч.

Законът за личната помощ влиза в законите на МТСП

/ брой: 117

автор:Аида Паникян

visibility 342

Проектозаконът за личната помощ, написан от екип на омбудсмана и родителите на деца с увреждания, които протестираха, ще стане част от законопроектите на МТСП. Това бе решено по време на вчерашното заседание на Националния съвет на и за хората с увреждания (НСИХУ). Предложенията за промени в личната помощ ще бъдат част от подготвяния от работна група проектозакон за социалните услуги, а финансовата рамка - част от новия проектозакон за интеграция на хората с увреждания.
По време на заседанието омбудсманът Мая Манолова представи проекта, според който за осигуряване на индивидуална лична помощ на нуждаещите ще са необходими допълнителни 100 млн. лв. По думите на Манолова законопроектът предвижда финансово подпомагане за 77 104 души, а в момента от услугата личен асистент се ползват около 14 хил. души. Според финансовата рамка на проекта освен отпусканите в момента 169 млн. лв. за асистентски услуги и чужда помощ и за въвеждането на асистентска грижа ще са необходими още споменатите 100 млн. лв.
Национално представителните организации на и за хората с увреждания остро се противопоставиха на идеята за нарочен закон за личната помощ и поискаха текстовете от проекта да бъдат част от проектозакона за социалните услуги. Според тях ще има родители на деца с увреждания, които няма да могат да се възползват от услугата, ако бъдат приети предложенията за личната помощ. "Къде е зам.-председателят на Националния съвет да каже, че още 77 хил. имат право, и децата с диабет, и децата с Даун. Къде сте вие - това не е ли ваш ангажимент? Защо мълчахте до днес. Защо казвате, че е справедливо само 12 хиляди да вземат?", обърна се Манолова към представителите на НСИХУ.
Срещу законопроекта е и становището на МФ. Според ведомството на Владислав Горанов личен асистент би струвала 1,1 млрд. лв. при минимална заплата от 560 лв. за асистента. Против проекта се обявиха и синдикатите, и работодателските организации. Остро негодувание у майките на деца с увреждания предизвикаха думите на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов: "Престанете да разхождате тези клети деца". По думите му "този аматьорски написан закон само изправи на нокти организациите на и за хората с увреждания".
Ако този законопроект беше припознат, аз бих се ангажирал с представянето му в Министерския съвет, заяви социалният министър Бисер Петков, който е и председател на НСИХУ.   

снимка БГНЕС
С викове "Убийци" майките на деца с увреждания изпратиха Димитър Манолов и представители на Национално представителните организации на и за хората с увреждания

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224