19 Април 2019петък10:23 ч.

Само за два месеца КЗД образува 210 преписки за недостъпна среда

В комисията от дискриминация най-често се жалват хора с увреждания

/ брой: 116

автор:Аида Паникян

visibility 460

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) образува общо 210 нови преписки за недостъпна среда след обстойни проверки в цялата страна през април и май. Очакването на КЗД е всеки месец да се образуват между 80 и 120 нови преписки. Това се осъществява в рамките на безсрочната кампания на комисията "Достъпна България", която започна през м.г. Новообразуваните преписки в КЗД са разпределени на пети специализиран постоянен заседателен състав на комисията, в който участват Златина Дукова, д-р Владимира Стоименова и Петър Кичашки, поясниха от КЗД. Новите производства ще се водят основно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции и др. Ако по дадена преписка се установи, че има недостъпна среда за хората с увреждания, КЗД има право да налага първоначална глоба до 2000 лв., а ако нарушението не се отстрани в срок, глобите може да достигнат до 20 хил. лв. за всяка преписка.
ДУМА припомня, че в рамките на националната кампания КЗД изследва достъпността на градската инфраструктура и публичните обекти, за да бъдат показани добрите практики. КЗД връчи сертификати за достъпност на НДК, на Дома на културата "Красно село" в София, на столичното 125 СУ "Боян Пенев", на областната администрация в Ловеч и др.
"Най-много образувани преписки в КЗД има по жалби от хора, които се чувстват дискриминирани по признак увреждане. Те се оплакват от дискриминация при упражняване на правота на труд, в здравеопазването, при непреодолимата за тях архитектурна среда. Виждаме, че проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени, коментира за ДУМА Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД. Той уточни, че през 2017 г. най-много образувани преписки в КЗД има по признак увреждане. От защитените признаци най-често срещани в преписките за м.г. са лично положение (в 162 преписки). Лично положение е компилация от няколко характеристики на индивида, затова е правилно да се посочи, че най-много са преписките по признак увреждане, обясни Хюсеинов. По този признак са образувани 79 преписки. Големият скок в броя на преписките се дължи на това, че в рамките на кампанията работещите в КЗД и регионалните им представителства изследват местата в цялата страна, които не са достъпни за хората с увреждания. До началото на кампанията КЗД разчиташе само на сигналите на граждани. 

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ