10 Декември 2018понеделник14:00 ч.

Само за два месеца КЗД образува 210 преписки за недостъпна среда

В комисията от дискриминация най-често се жалват хора с увреждания

/ брой: 116

автор:Аида Паникян

visibility 259

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) образува общо 210 нови преписки за недостъпна среда след обстойни проверки в цялата страна през април и май. Очакването на КЗД е всеки месец да се образуват между 80 и 120 нови преписки. Това се осъществява в рамките на безсрочната кампания на комисията "Достъпна България", която започна през м.г. Новообразуваните преписки в КЗД са разпределени на пети специализиран постоянен заседателен състав на комисията, в който участват Златина Дукова, д-р Владимира Стоименова и Петър Кичашки, поясниха от КЗД. Новите производства ще се водят основно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции и др. Ако по дадена преписка се установи, че има недостъпна среда за хората с увреждания, КЗД има право да налага първоначална глоба до 2000 лв., а ако нарушението не се отстрани в срок, глобите може да достигнат до 20 хил. лв. за всяка преписка.
ДУМА припомня, че в рамките на националната кампания КЗД изследва достъпността на градската инфраструктура и публичните обекти, за да бъдат показани добрите практики. КЗД връчи сертификати за достъпност на НДК, на Дома на културата "Красно село" в София, на столичното 125 СУ "Боян Пенев", на областната администрация в Ловеч и др.
"Най-много образувани преписки в КЗД има по жалби от хора, които се чувстват дискриминирани по признак увреждане. Те се оплакват от дискриминация при упражняване на правота на труд, в здравеопазването, при непреодолимата за тях архитектурна среда. Виждаме, че проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени, коментира за ДУМА Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД. Той уточни, че през 2017 г. най-много образувани преписки в КЗД има по признак увреждане. От защитените признаци най-често срещани в преписките за м.г. са лично положение (в 162 преписки). Лично положение е компилация от няколко характеристики на индивида, затова е правилно да се посочи, че най-много са преписките по признак увреждане, обясни Хюсеинов. По този признак са образувани 79 преписки. Големият скок в броя на преписките се дължи на това, че в рамките на кампанията работещите в КЗД и регионалните им представителства изследват местата в цялата страна, които не са достъпни за хората с увреждания. До началото на кампанията КЗД разчиташе само на сигналите на граждани. 

 

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239