19 Април 2019петък10:27 ч.

Напред с Буркина Фасо!

/ брой: 111

автор:Аида Паникян

visibility 854

С Гана, Буркина Фасо и Мадагаскар България е в една група по спазване на трудовите права. Това означава, че трите африкански държави доста добре са уредили трудовите права на хората си. И не говори никак добре за България, която е на опашката на ЕС по същия показател. Парадоксално е, че вероятно преди 45-50 години България е била една от държавите, дала пример на капиталистическа Европа за провеждане на социална политика и защита на трудови права.
Неизплатените заплати у нас през м.г. са 28 млн. лв. Но това са официалните данни, почиващи на проверките на ГИТ. Колко още са неплатените възнаграждения, за които работници и служители мълчат, никой няма да узнае, докато не бъде направена проверка или докато контролните органи не получат сигнал.
Нецивилизовано е по доходи българите да са на европейската опашка. Дори министърът на труда и социалната политика го призна. Вчера! Още по-нецивилизовано е от страна на работодателите да не плащат и тези мизерни пари. Позорно е да отказват обучение и квалификация за кадрите си и за хилядите български граждани, регистрирани в бюрата по труда. Малко ли са парите от еврофондовете? Или толкова много се присвояват, че не стигат до безработните? А има ли система, която да обвърже обучението или повишаването на квалификацията с осигуряване на трудов ангажимент? Не, няма. Само отчитаме, че толкова и толкова безработни са преминали обучение, но никой не знае какво е станало с тях. Важното е, че, като са отпаднали от регистрация, са намалили  армията на безработните. В същото време родният бизнес рони крокодилски сълзи и си скубе брадата, че нямало достатъчно квалифицирани хора в Отечеството и напира да внася евтина работна ръка от трети страни (чиято квалификация също е под въпрос). Още малко, ще иска работниците да му плащат за това, че... работят.
Май това е лесният път на България към нецивилизованата световна статистика.

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ