20 Ноември 2018вторник01:06 ч.

Да можеш да чакаш

/ брой: 106

автор:Евгени Гаврилов

visibility 450

Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, това е любов, беше казал поетът. Ако съдим по тези думи, явно българското правителство е безнадеждно влюбено в еврозоната. Всеизвестна е максимата, че любовта ще спаси света, но с уточнението, че тя трябва да е споделена. Несподелената любов е причина за страдания и мъки. А нашата любов към еврото е точно такава. Ние се натискаме, но никой не ни иска в клуба на най-богатите.
Финансовият министър Владислав Горанов вече официално обяви, че до края на юни България ще подаде молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото, известен като чакалнята на еврозоната. Това заявление идва няма и месец след докладите на  Европейската комисия и Европейската централна банка, в които мераците ни за приемането на единната валута бяха за пореден път попарени.
Въпреки дежурните насърчителни изказвания на европейските лидери се оказа, че пред България се поставя ново условие. За да въведе еврото, най-напред страната ни трябва стане член на банковия съюз. Този съюз е нов проблем, който може да вгорчи любовта ни към единната валута. Целта на неговото създаване бе да се повиши стабилността на търговските банки в еврозоната след гръцката криза. Някои го наричат поредния експеримент с неясно бъдеще, други му възлагат прекалено големи надежди.
Факт е, че формално от такъв съюз няма юридически смисъл. Идеята за него се появи преди пет години, когато Европа тъкмо си беше поела въздух от финансовия стрес. Оттогава времето минава само в разправии около този съюз, без конкретни действия за неговото реално функциониране. Защото утвърдени правила за членство в него няма. Според учредителния му документ член на банковия съюз може да стане всяка държава от ЕС, която пожелае това.
Всъщност в предприсъединителните документи на България за членство в ЕС също е записано, че сме задължени да приемем единната валута, без обаче за това да се посочват някакви срокове. Важното е да можем да чакаме и постоянно да доказваме предаността и любовта си към бащиците от Брюксел и Франкфурт.

БСП: Изходът е предсрочни избори

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 225

Борисов се сети да проверява издадените паспорти

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 225

ВМРО: Сидеров прави път на ДПС към властта

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 225

11 задържани след протестите в неделя

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 225

Пенсионните фондове задължени да казват доходността си

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 225

Ново огнище на птичи грип в пловдивското с. Чоба

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 225

"Турският поток" излезе на суша

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 225

Бабиш разбули мистерията със сина му

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 225

Претенденти за поста на Меркел са срещу пакта за миграция

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 8

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 1078

/ брой: 224