19 Март 2019вторник08:40 ч.

Да можеш да чакаш

/ брой: 106

автор:Евгени Гаврилов

visibility 810

Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, това е любов, беше казал поетът. Ако съдим по тези думи, явно българското правителство е безнадеждно влюбено в еврозоната. Всеизвестна е максимата, че любовта ще спаси света, но с уточнението, че тя трябва да е споделена. Несподелената любов е причина за страдания и мъки. А нашата любов към еврото е точно такава. Ние се натискаме, но никой не ни иска в клуба на най-богатите.
Финансовият министър Владислав Горанов вече официално обяви, че до края на юни България ще подаде молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото, известен като чакалнята на еврозоната. Това заявление идва няма и месец след докладите на  Европейската комисия и Европейската централна банка, в които мераците ни за приемането на единната валута бяха за пореден път попарени.
Въпреки дежурните насърчителни изказвания на европейските лидери се оказа, че пред България се поставя ново условие. За да въведе еврото, най-напред страната ни трябва стане член на банковия съюз. Този съюз е нов проблем, който може да вгорчи любовта ни към единната валута. Целта на неговото създаване бе да се повиши стабилността на търговските банки в еврозоната след гръцката криза. Някои го наричат поредния експеримент с неясно бъдеще, други му възлагат прекалено големи надежди.
Факт е, че формално от такъв съюз няма юридически смисъл. Идеята за него се появи преди пет години, когато Европа тъкмо си беше поела въздух от финансовия стрес. Оттогава времето минава само в разправии около този съюз, без конкретни действия за неговото реално функциониране. Защото утвърдени правила за членство в него няма. Според учредителния му документ член на банковия съюз може да стане всяка държава от ЕС, която пожелае това.
Всъщност в предприсъединителните документи на България за членство в ЕС също е записано, че сме задължени да приемем единната валута, без обаче за това да се посочват някакви срокове. Важното е да можем да чакаме и постоянно да доказваме предаността и любовта си към бащиците от Брюксел и Франкфурт.

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53