18 Март 2019понеделник16:34 ч.

Бездънна яма

/ брой: 105

автор:Евгени Гаврилов

visibility 895

Преди години един от шефовете на БДЖ, щом станеше дума за компанията, цитираше разказа на Вазов "Дядо Йоцо гледа". Всяка сутрин героят от него се възкачвал на скала в Искърското дефиле, за да чуе тракането на трена, защото за дядо Йоцо той е бил символ на държавата. Щом влакът се движи, значи и държавата съществува. Железниците отдавна не са подобен символ. В наши дни те станаха синоним на корупция и некадърно управление. Иначе няма как да се обясни плачевното им финансово състояние, превърнало се в хронична болест.
Точно преди 20 години Световната банка отпусна първия заем, който трябваше да бъде използван за оздравяване на дружеството. Парите бяха изхарчени, но железниците продължиха да затъват. При всеки опит за промяна, каквато е например закриването на губещи линии, започваха протести. Миналата седмица кредитори запорираха сметките на дружеството, защото не си обслужва заемите. Сега МФ ще отпусне спешно 20 млн. лв. с цел то да не фалира. Освен 200 млн. лв. субсидия през 2017 г. жп превозвачът получи 62 млн. лв. помощ. Той разчита основно на приходи от товарни превози, но при тази умряла икономика няма какво да се превозва. Освен това и за малкото товари БДЖ се конкурира на свободния пазар с други превозвачи. Финансовият министър Владислав Горанов заговори и за защита на БДЖ от нелоялната конкуренция на автобусните превози. При "лошия" социализъм просто имаше правила. Не се допускаше дублиране на автобусни и жп линии. Днес това е невъзможно. Няма да говорим за качеството на услугите на БДЖ.
Сега се очаква летище София да бъде дадено на концесия и с парите от нея БДЖ да се оздравява за пореден път. Не е трудно да се прогнозира, че отново ще бъдат изхарчени едни милиони без никакъв ефект, защото националната жп компания се оказа бъздънна яма, където се срещат корупцията и некадърното управление. Май някой много иска да я фалира...
 

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52