29 Ноември 2021понеделник02:05 ч.

Борисов: „Турски поток“ влиза в България

Русия е готова да са строи АЕЦ "Белене"

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 569

Второто разклонение на "Турски поток" ще стигне до България и по него към страната ще текат 15 млрд. куб м природен газ от Русия. Това обяви премиерът ни Бойко Борисов след разговорите си с руския президент Владимир Путин в Москва, предадоха медиите.
Близо два часа продължиха разговорите между двамата в Кремъл. Това според руския протокол било необичайно дълго, обясниха български дипломати.
Делови преговори, които бяха доста резултатни, бе определението на Владимир Путин за разговорите.
„Основният въпрос в България беше дали ще има втора точка на вход от "Турски поток" за България, Путин и турският президент нямат против това да стане. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше да дойде директно в България "Южен поток", но това са минали събития“, заяви българският премиер Бойко Борисов след разговорите в Кремъл.
„След това „Газпром“ и „Булгартрансгаз“ ще намерят схемата за преразпределяне на горивото за други държави от региона. Заедно с горивото от Украйна стават 34 млрд. куб м, които минават през България“, допълни Борисов. Това гориво ще бъде ползвано и през газовия хъб във Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.
„Русия и ние заедно с ЕК ще намерим формула за газовия хъб“, обясни Борисов.
Вчера, г-н Ердоган, потвърди, че е съгласен „Турски поток“ да има разклонение към България, обясни на свой ред Владимир Путин. Обемите и цените обаче щели да бъдат определени с по-нататъшни договори.
„Пазарът и търсенето определят количествата и цените. Русия отдавна не е държава на плановата икономика, който даде по-добри цени, ще си вземе. Нашата цел е да транспортираме и да не излезем от картата на газоразпределителната мрежа“, обясни Борисов в отговор на въпрос за конкретиката на преноса на газ по отклонението.
„Обемите на доставките през хъба зависят какъв транзит през Украйна ще бъде запазен, какви ще са заявките на потребителите на руски газ през годините. Втората тръба вече е направена наполовина“, обясни Владимир Путин. Именно тази втора тръба ще завие към България.
„Трябва да уточним, че към момента директна тръба не е възможна. Но, ако България бъде стабилен и прогнозируем разпределителен център за ЕВропа, ще говорим тогава за още една тръба. Тя ще струва около 9 млрд. евро. „Газпром“ и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект „Южен поток“, каза Борисов. „Газпром" се отказа от неустойките, след като ЕС го включи в споразумението на съюза с руския газов монополист.
„Ние съжаляваме за „Южен поток“, България виждам, че съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут“, заяви още Путин.
Руският президент обяви, че приветства пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан, защото създавал пазарни условия. По него България трябва да получава от Баку през Турция 1 млрд. куб м газ. „Пазарните условия предполагат равни условия за всички. ТАНАП защо беше изключен от европейските правила, а „Южен поток“ не беше? С какво България е по-лоша от други страни“, заяви още президентът на Русия.
България прави връзките си с Румъния, ще строи със Сърбия, готова е с Турция, прави се с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ, да продава, обясни Борисов.
Русия е готова да се върне към строителството на АЕЦ „Белене“ обяви още Владимир Путин. Той добави, че това трябва да стане на пазарна основа. По думите му общият обем на руските инвестиции в България надхвърли 30 млрд. Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси в България. Има възможност този транзит за други страни да бъде развиван. Обсъдихме „Росатом“ да предложи гориво за „Козлодуй“ и да помага за удължаване експлоатацията на шести блок. И Русия е готова да се върне към реализацията на АЕЦ „Белене“, разбира се, на пазарна основа“, заяви Путин.


 

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ