10 Декември 2018понеделник18:32 ч.

Идиокрация

/ брой: 103

автор:Георги Христов

visibility 664

Тази седмица за пореден път еврочиновник, за който никой не е гласувал, си позволи да дава акъл на гражданите на съюза. И ако ние сме горе-долу свикнали вече на такива неща и не се впечатляваме особено, този път обект на поученията станаха италианците. Еврокомисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер заяви в интервю за "Дойче веле", че пазарите щели да ги научат да не гласуват за популисти.
Нормално беше лидерът на партията "Лига" Матео Салвини да му поиска оставката. Защото какво значи, че пазарът щял да научи някой да гласува за "правилните" хора? За пореден път брюкселските бюрократи показват, че демокрацията за тях е ценност само когато им изнася. Ха е посмял някой да кривне от правата линия, ха ще му се размаха пръст, ще завалят обиди, ще има санкции, наказателни процедури и т. н. С две думи - или ще слушате, или бой.
И после същите се сърдят, че имало антиевропейски настроения. Сърдят се, че хората гласуват за популисти и че дори искат да напуснат ЕС или еврозоната. Ами нормално е да искат. Т. нар. "европейски проект" звучи много добре на хартия, обаче на практика се получава нещо много различно. Уж трябваше да ни донесе свобода и просперитет, но не получихме нито едното, нито другото. Италианците са поредните, които го установяват.
В този смисъл президентът на ЕС Доналд Туск направи добре, като скастри Йотингер, че хора като него трябва да служат на гражданите, а не да ги поучават. А още по-малко пък да им говорят като на идиоти. Защото тогава не хората, а разни йотингеровци изглеждат като идиоти. По-притеснителното обаче е, че това нефелно поведение не е от днес и вероятно няма и да свърши скоро. Решението е видно и от Космоса - или в Брюксел трябва да почнат да си вършат работата, за която са там, или накрая няма да имат работа. И няма да е виновен нито Путин, нито Орбан, нито Салвини.

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239