22 Март 2019петък15:07 ч.

Паметникът на Съветската армия разцепи ГЕРБ

Пълен фарс е това извънредно заседание, възмути се Георги Кадиев от БСП

/ брой: 147

автор:Павлета Давидова

visibility 1165

Бъдещето на паметника на Съветската армия в София вчера стана причина за разцепление сред общинските съветници от ГЕРБ в София по време на извънредно заседание на СОС, посветено изцяло на проблема с монумента. По време на разгорещената дискусия стана ясно, че сред представителите на ГЕРБ няма никакво единодушие какво трябва да се прави с паметника. Съветниците от партията на Борисов демонстрираха абсолютна липса на координация в позициите си, което стана причина опозиционните съветници да определят заседанието като подигравка.
"Какъв е проблемът с паметника, за да се налага вместо на редовно заседание, да обсъждаме извънредно положението. Коя е причината - изрисуването на паметника, стрийт изкуството, правният статут или друго", попита възмутено представителите на ГЕРБ съветникът от БСП Георги Кадиев. Той категорично се възпротиви на формулировката, че заседанието е наложено от публикации в "световни и български медии". 

Като политически заигравки определиха извънредната сесия повечето общински съвестници

Въпреки възраженията представителите на  Синята коалиция успяха да прокарат предложението дебатите да продължат. Дори и за това обаче представителите на ГЕРБ бяха разединени и някои от тях гласуваха "въздържал се". Веднага след това между сините и ГЕРБ възникнаха пререкания и скандали за това кой подкрепя и кой не предложението. Съветниците отделиха на тази тема близо половин час, което изнерви обстановката до краен предел.
Драмата прекрати Кадиев, който се възмути, че общинският съвет не се събрал да бистри проблемите на ГЕРБ и сините, и призова дискусията да започне по същина. Скандалите обаче продължиха, защото самите вносители на искането за извънредна сесия до последно изтъкваха различни мотиви.
Костовистката Грети Стефанова определи проблема с паметника като национален. Мелодраматично тя предложи колегите си да разровят целия й телефон и да видят колко есемеса е получила в подкрепа на махането на монумента. Стефанова призова паметникът да бъде преместен и поставен в бъдещия музей на тоталитарното изкуство. Ентусиазмът на съветничката бе посечен от нейния съидейник от СДС Стефан Иванов. Наложи се той да обясни, че паметникът е държавна собственост и общинският съвет не може да взима решения за него. Синият общинар пък бе озарен от друга идея - държавата да подари паметника на Димитровград, където местната власт искала да прави алея на тоталитаризма. За демонтаж се обяви и Ангел Джамбазки от ВМРО. Неговата политическа визия обаче се насочи и към махането на други паметници като монумента "1300 години България" пред НДК. 
Твърдо се разграничавам от позицията на ДСБ, скочи съветничката от ГЕРБ Поля Станчева. Тя заяви, че дава живота си, за да има възможността публично да заяви, че иска паметника на Съветската армия да остане на мястото си. Станчева се обяви за провеждането на референдум сред столичани, които сами да решат съдбата на монумента. Нейното предложение вбеси инициатора на заседанието Мартин Заимов, който обвини обществото в липса на култура за провеждане на референдуми.
Предложението за допитване обаче хареса председателят на СОС Андрей Иванов. Той пък поиска референдум да има, само ако се знае какво ще прави общината с парка край монумента.
Социалистите заподозряха десните в опит да намерят аргументи за предизборната си кампания наесен. "Пълен фарс" бе краткото определение, с което Георги Кадиев обобщи двучасовите дебати. Нито един от проблемите на София не се решава, възмути се той. Според него десницата просто изкривява обществения фокус. Най-голямо доказателство за това той видя в липсата на интерес на гражданите към дискусията. Дори Йорданка Фандъкова не е уважила дебата, пошегува се левият съветник. Кадиев очерта кои са истинските проблеми на София според него - лошото образование и здравеопазване, 10 хил. бездомни кучета и още толкова деца без градини, ужасяващият градски транспорт.
Социалистите припомниха, че решението не е от компетенцията на Общинския съвет, а само Министерският съвет може да се произнесе по въпроса. Бойко Маринков призова общинарите да оставят на управляващите сами да бистрят взаимоотношенията си с Русия и да не нагнетяват допълнително положението. Още с преименуването на Княжевската градина се очакваше да се появят мнения, че на името й не подхожда там да има паметник на Съветската армия, продължи Маринков.
В крайна сметка въпреки разгорещените страсти общинските съветници така и не решиха нищо за паметника. След кратка почивка само 25 общинари се върнаха по местата си и това наложи прекратяването на сесията, на която така и не постъпи конкретно предложение как точно да се реши въпросът с бъдещето на монумента.

Урок по история
Скараха се кои са окупатори


"Правим пореден опит да пренапишем историята и символите на историческото наследство", възмути се социалистът Жельо Бойчев. Той гледаше с недоумение хората, осмелили се да дават констатации за това кои фигури от миналото на България са терористи и окупатори.
Възмущението му изригна, след като Петър Москов и Стефан Иванов определиха Съветската армия като окупаторu. Обстановката се нажежи и след като Москов от ДСБ изрецитира, че в центъра на София няма място паметник на главорези. Двамата с Джамбазки изредиха редица имена, които трябва да бъдат увековечени с паметници в столицата.
Андрей Иванов опита да наложи ред в залата. "Не сме тук да слушаме лекции по история", опита да прекъсне словесните пререкания той, но леви и десни продължиха моралните укори и препратките към българското минало.

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56