16 Януари 2019сряда17:32 ч.

ПЕС: Албания и Македония да получат преговорни покани през юни

/ брой: 93

автор:Павлета Давидова

visibility 369

Албания и Македония да получат покани за начало на преговорите по влизането им в ЕС през юни. Тази надежда изрази вчера лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Вчера на координационна среща в София се събраха премиери и партийни лидери от ПЕС. Станишев отчете като успех факта, че за първи път от 15 години централна тема в дневния ред на Европа е европейското бъдеще на Западните Балкани. България може да се гордее, че като нова страна член в ЕС се превръща в регионален лидер, който е способен да помага на другите по този път, смята той. Лидерът на ПЕС припомни, че европейската левица винаги е подкрепяла разширяването на съюза. Според него страните от Западните Балкани имат още доста работа и реформи, преди да се присъединят към ЕС. Той обаче смъмри Брюксел, че има неглижиране на региона.
Станишев похвали усилията на Зоран Заев за стабилизиране на Македония и работата на Скопие и Атина по решаване на спора за името.
Европейската левица не одобрява изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран, осъжда и насилието в Газа, стана ясно от думите на Станишев.
Петима премиери от ПЕС са в София - португалецът Антонио Коща, малтиецът Джозеф Мускат, гъркът Алексис Ципрас, Зоран Заев от Македония и Душко Маркович от Черна гора. Станишев посрещна още президента на групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман, люксембургския министър по европейските въпроси Жан Аселборн и зам. генералните секретари на ПЕС Джакомо Филибек и Йонек Полет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също бе участник в срещата.
 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10