12 Декември 2018сряда04:02 ч.

БСП поиска широко обсъждане на промените в ЗОП

Желанието да се осигури бърза писта за обществени поръчки не трябва да е за сметка на достъпа до правосъдие, заяви Филип Попов

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 317

БСП за България поиска да има широко обществено обсъждане на промените в Закона за обществените поръчки. Това стана ясно вчера в парламента. Авторите на промените, сред които е и шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, предлагат да отпадне настоящият текст от закона, който предвижда всяка заинтересована страна участник да има право да обжалва процедурата.
От БСП заявиха, че няма да подкрепят промените. Разбираме желанието да се осигури още една бърза писта за обществени поръчки, но това не трябва да е за сметка на достъпа до правосъдие, заяви депутатът от БСП Филип Попов. Според левицата промените трябва да се направят след широко обществено обсъждане с експерти. Те припомниха, че за пет месеца това е третото изменение на Закона за обществените поръчки.
От ДПС обявиха, че се въздържат от подкрепа на промените. Одобряваме целите, но не и методите на законопроекта, заяви Хамид Хамид. Според него част от промените могат да се тълкуват като възпрепятстване достъпа до правосъдие. Решавайки проблема с част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване, посягаме на онези фирми, които имат основания да обжалват, посочи той. От ДПС заявиха, че ще предложат корекции между първо и второ четене.
След гласуване на 155 народни представители обаче промените бяха приети на първо четене. 93 гласуваха "за", 20 - "против", а 42 се въздържаха.Промените целят преодоляване на установените практики на неоправдано целенасочено обжалване без основание и злоупотреба с правото на жалба, се посочва в доклада.
Промените предвиждат при обжалване на търгове авторът на сигнала да доказва, че е заинтересовано лице. С новите текстове се разписват завишени изисквания към реквизитите на жалбата и доказателствата към нея. Въвежда се възможност за призоваване и връчване на съобщения чрез електронен адрес и факс. С цел синхронизиране и оптимизиране работата на регистрите на Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е предвидено в жалбата да се посочва уникален идентификационен номер на поръчката от Регистъра на обществените поръчки. Въвежда се задължение за жалбоподателите да обосноват и докажат качеството си на заинтересовано лице. Целта е да се преодолее подаването на бланкетни жалби срещу решенията на възложителите, включително такива срещу избора на изпълнител, мотивират се авторите на проекта.
Законопроектът предлага спирането на процедурата да се извършва след образуване на производството пред КЗК, като нормативно се прецизира, че разглеждането на жалбата пред Върховния административен съд срещу допуснатото предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител е касационно по своя характер, се посочва още в доклада.Депутатът Филип Попов припомни, че за пет месеца това е третото изменение на Закона за обществените поръчки
Сн. Емилия Костадинова
 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241