16 Януари 2019сряда17:39 ч.

Хартиени скулптури на Капка Кънева в "Ракурси"

/ брой: 89

автор:Дума

visibility 352

Изложбата "Облак, сянка" на илюстраторката Капка Кънева включва голeмоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците на класически или съвременни литературни произведения. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци, които занимават авторката.
Облаците присъстват в изложбата и под формата на пластични оригинали. Тях, заедно с други хартиени скулптури, публиката може да види за първи път от днес до 26 май в столичната галерия "Ракурси", ул. "Хан Крум" 4а, научи ДУМА от Росица Чушева.
Хартията, ножиците и насочената светлина, благодарение на която зрителят разчита пластиките и техните хвърлени сенки като рисунки, са основните изразни средства на художничката, която от няколко години преподава в НХА.
По време на Европейската нощ на музеите, която ще се състои на 19 май, Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към своята работа. Ще могат да бъдат разгледани висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен "Съвет към малките момичета", на издателство "Лист", тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите могат да се срещнат и разговарят с художничката, информира галеристката.
Капка Кънева е родена през 1978 г. в София. Завършва Националната художествена академия, специалност книга и печатна графика. През 2006 г. специализира в Cite Internationale des Arts в Париж, през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца. Между 2009 и 2014 г. преподава илюстрация и оформление на книгата в специалност книгоиздаване към Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, а от 2014 г. е главен асистент в катедра "Книга, илюстрация, печатна графика" в НХА.

Прозорец
Сърца

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10