23 Март 2019събота09:54 ч.

Патриотите се изпокараха заради срещите с Нинова

Лидерът на БСП категорична за оставка на кабинета, Каракачанов пък твърди, че темата не е повдигана

/ брой: 87

автор:Ростислава Иванова

visibility 535

В патриотичната коалиция отново настъпи раздор. Този път поводът са поисканите от лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов срещи с лидера на БСП Корнелия Нинова. Първата се състоя вчера, а тази със Симеонов е планирана за четвъртък.
Каракачанов запозна лидера на левицата и екипа й с новата си стратегия за модернизация на армията и с проектозакона за вероизповеданията. Лидерът на НФСБ пък ще иска подкрепа по предложенията си за частичното вдигане на забраната за пушене в заведенията и премахването на рекламите на хазартните игри.
Часове по-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров разпространи гневно съобщение до медиите, че "преговорите" на двамата му коалиционни партньори с Нинова са "нелегитимни". Като председател на ПГ на ОП и създател на коалицията не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция, обяви Сидеров. Той напомня на колегите си, че Нинова е "политически опонент на управляващата коалиция" и че "всякакви такива действия вредят на установените споразумения за управление между "Атака", ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. "Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелегитимни", отсече Сидеров и отмени вчерашното заседание на парламентарната група на ОП.
На 1 май Каракачанов покани Нинова да разговарят "на бира" след протестния митинг на БСП, който поиска оставката на кабинета заради корупцията, мизерията и бедността. Тогава Нинова призова за изсветляване на управлението. Вчера двамата разговаряха час и половина "на кафе и вода" и дадоха отделни изявления пред медиите. Първо Каракачанов каза, че е поискал срещата в качеството си на вицепремиер, а не на партиен лидер, по важни въпроси като новата стратегия за отбраната и закона за вероизповеданията. Запитан от медиите, той отрече да е споменавано за "оставка". Минути по-късно Нинова го опроверга и категорично заяви, че отново е поискала оставката на кабинета. "Потвърдих пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват Патриотите, е вредно за България и трябва да си ходи", каза тя.
Каракачанов призна, че е бил засегнат от инициативата на Цветан Цветанов да внесе друг законопроект за вероизповеданията миналия петък "зад гърба на Патриотите", подписан от Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Без да спомене името на Цветанов, Каракачанов намекна, че обвинява именно председателя на ПГ на ГЕРБ за това, че е прескочил ОП. "Някой малко е избързал да внася подобен законопроект, след като още октомври съм го разпратил на всички в ОП и съм запознал колегите от ГЕРБ с него. Защо миналия петък се стигна до това бързане да се внесе, при положение че в разговорите, които сме водили, се каза, че трябва да уточним еди-какво си, и накрая в един момент се оказва, че дори без да ни покани някой, при положение, че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв законопроект", възмути се Каракачанов. Той обясни, че говори по адрес на "подписалите се", но от тях само Цветанов е коалиционен партньор. По думите му законопроектът бил по предпочитание на ДПС.
"Аз с премиера Борисов нямам абсолютно никакви проблеми и той няма с мен, надявам се, но явно скърцат колелата на каручката в парламента, това затвърждава моето убеждение в тази посока", обобщи Каракачанов.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов запозна лидера на БСП Корнелия Нинова със стратегията си за модернизация на армията и законопроекта за вероизповеданията
Снимка Емилия Костадинова

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56