24 Март 2019неделя01:43 ч.

Турция в предизборна треска

Опозицията се подготвя да стигне до балотаж на президентския вот, Ердоган раздава пари и вижда в аванс победата си

/ брой: 86

автор:Зорница Илиева

visibility 909

На 14 май списание "Тайм" ще излезе на корицата си с "Възходът на силните мъже". Най-отгоре на снимката е Путин, а под него са поставени фотографии на Ердоган, Дутерте (президент на Филипините) и Виктор Орбан. Няма спор, силни мъже - обожествявани, оплювани, обичани, сатанизирани, но управляващи държави, които светът следи под лупа. Съобразява се с тях, дори и да не ги признава. А на всичкото отгоре тези лидери общуват помежду си и редят пасианси, които някои определят като част от новия световен ред.
Напоследък турският президент Ердоган е обект на коментари по цял свят, защото реши да изпревари събития и обяви извънредни парламентарно-президентски избори цяла година преди конституционния срок - 24 юни. С дългогодишния си политически опит и с Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която добре владее изборните механизми, Ердоган прецени, че сега му е по-изгодно, за да спечели нов президентски мандат. Националната еуфория от завземането на сирийския Африн не е утихнала. По-нататъшното влошаване на икономическата ситуация в страната може да обърне погледите на турците към друг лидер и партия. Но след като се извършиха промени в избирателния закон, след като се неутрализираха вътрешни опоненти като проф. Ахмет Давутоглу, Абдулах Гюл или Бюлент Арънч, след като бе ограничена дейността на опозицията и бяха създадоха пречки за участието й в предстоящите избори, наистина ще е учудващо Ердоган и неговата партия да не спечелят тези извънредни избори. Още повече че ще се участва в съюз с крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД) с лидер Девлет Бахчели, което гарантира подкрепа и на националистическите гласове. За всеки случай Ердогановата ПСР обяви в навечерието на изборите и във връзка с Рамазан и Курбан байрама да се раздадат на 12 млн. пенсионери по 1000 турски лири. Лидерката на "Добрата партия" Мерал Акшенер определя това като "инвестиция за изборите".
Видно е, че Ердоган не само иска власт. Той има своята визия за Турция и обещава нов ред след победата. Както казват, дори с цената на нарушени граждански права и липса на свобода на словото. Възниква въпросът в такава ситуация дали е възможно да се създаде силен фронт срещу Ердоган? Той вече упрекна опозиционните партии, че "народът няма да ви приеме на сериозно и няма да ви подкрепи, след като правите политика не да служите на Турция, а единствено да пресечете пътя на един човек".  Основните опозиционни партии все пак намериха начин да се обединят, макар и само за парламентарните избори. Иначе всяка от тях ще участва самостоятелно в президентските избори, които ще се проведат заедно с парламентарните на 24 юни. За съвместно участие в парламентарните избори са се договорили 4 партии - кемалистката Народно-републиканска партия (НРП) с лидер Кемал Калъчдароолу, която е основната опозиционна сила, новата "Добра партия" на Мерал Акшенер, Саадък партиси (Партия на щастието) с лидер Темел Карамолаоолу и Демократическата партия с лидер Гюлетекин Уилсал. На този етап протоколът за коалиционно сътрудничество на 4-те партии не е подписан, въпреки че трябваше да стане в хотел "Мариот" на 3 май. Задкулисието твърди, че някои от членовете на "Добрата партия" не били съгласни за коалиция с НРП, но Мерал Акшенер опровергава с "това са слухове, няма такова нещо". Против съвместно участие с НРП са се обявили и юлкюджу (крайни националисти), които считат, че ако са с НРП, няма да привлекат гласове нито от ПНД на Бахчели, нито от управляващата ПСР. Твърдят, че без НРП коалицията ще има по-добър резултат. Но примерът с коалицията по времето на Нежметин Ербакан е доказателство, че с НРП може да се постигат добри резултати и "партиите, които си приличат, трябва да направят коалиция" казва Акшенер. Тя вече е провела срещи със "Саадет партиси" и Демократическата партия.
Всъщност кандидатите за президент на Турция за тези избори вече са известни. 316 депутати от управляващата ПСР и ПНД  са издигнали  за кандидат Ердоган. Мерал Акшенер от "Добрата партия" отдавна заяви кандидатурата си. Прокюрдската парламентарна Демократична партия на народите (ДПН) издига съпредседателя си  Селахатин Демирташ, макар той да е в затвора. Темел Карамолаоолу е кандидатът на Саадет партиси. Последни обявиха кандидатурата си от НРП. Противно на призивите на Ердоган нейният лидер Калъчдароолу да бъде негов противник на президентските избори, партията издигна кандидатурата на 54-годишния депутат Меххарем Индже. Той е бил учител по физика, висшето си образование е завършил в Бурса, в университета "Улудаа". Бил е учител и училищен директор на много места из Турция, включително в Черноморския регион, но от години е сред водещите лица на организацията, която се е занимавала с идеите на Ататюрк. Известен е като добър полемист и с влияние сред кюрдите, защото е гласувал  против свалянето на имунитета на лидерите им в Меджлиса (парламента). Естествено, отново възниква въпросът кой от тези опозиционни кандидати ще успее да затрудни Ердоган, и то така, че да се стигне до балотаж.
Турция определено живее в предизборна  треска, но нито Ердоган се е спрял за дълго в страната, нито външният министър Чавушоолу е забравил, че му предстои среща с новия държавен секретар на САЩ Майкъл Помпео във Вашингтон. Надеждите са, че ще продължат започналите още по времето на Тилърсън разговори за ситуацията в сирийския град Манбидж. За Турция присъствието там на военни организации на кюрдите ПКК/PYD е повече от неприемливо. Анкара поставя въпроса бойците на сирийските кюрди да бъдат заменени с турски и американски военни. Но турските медии изнасят информации, че в Манбидж са забелязани и френски войници - освен американски. Имало движение на бронирани машини, на които се веели френски знамена, и се смята, че французите са не повече от 50 на брой. Имало френски военни и в Табка, Кобани и Рака.
Междувременно Ердоган не пропусна да отиде в Сеул, когато цял свят коментира срещата на лидерите на Северна и Южна Корея преди дни. Там се бил срещнал с "всички големи фирми", които "проявили интерес към строителния отрасъл в Турция и участие в изграждането на нов Истанбулски канал". През 2021-2022 г. предстои да се завърши и мостът на Чанаккале, което представлявало интерес за корейските фирми. Преди Сеул президентът бе на официална визита в Узбекистан, където бяха подписани 24 спогодби, включващи туризъм, търговия,  минно дело, обучение, дипломация и религиозни услуги. Съвсем в свой стил и в унисон с кампанията за предсрочните избори в Турция Ердоган обяснява задължително пред определени турски журналисти своите виждания по въпроси от вътрешната и външната политика, които безспорно тревожат турските граждани. Не пропуска да коментира думи на френския президент Макрон, че в "отношенията Турция - Русия са се появили пукнатини" или че "Балканите трябва да бъдат извадени от влиянието на Русия и Турция". Мнението му е, че "не подхожда на един държавен глава да иска прокарването на пукнатини в чужди отношения. Ние имаме добри отношения със Запада и Русия и никой не може да отваря пукнатини в тях". За Балканите пък становището му е, че "ние имаме много дълбоки исторически и културни връзки, там живеят наши сънародници и никой не може да не ги зачита". Е, сега и ние ще трябва да му мислим.
Ердоган не е изненадан, че в западната преса нарастват писания и призиви към противниците му в страната. Относно забраната в някои европейски страни да се провежда кампания и да се предоставят салони за срещи на турски политици с избиратели, които са и турски граждани, Ердоган казва, че "ние предпочетохме Босна и Херцеговина, където ще дойдат наши граждани от много европейски страни, очакваме около 10 хиляди". Предполага се, че Ердоган ще бъде в Сараево на 20 май, където щял да обещае, че "ние ще продължим дейностите с нашите съграждани в Европа, Иншалах". Който иска, да му мисли. За него фактът, че "Стандарт енд Пуърс" понижиха кредитния рейтинг на Турция, не е проблем, защото "след изборите ще се коригират". Важното е, че през 2018 г. се очакват около 40 млн. туристи и 28-29 млрд. приходи от туризма, а "оръжейната промишленост напредва с доста добри крачки".
"На 24 юни нацията ще ни даде необходимата подкрепа", убеден е Ердоган. Има основание за такова твърдение, спор няма. А който трябва, да му мисли. Туркиня гледа валутните курсове в обменно бюро в Истанбул. Миналия месец турската лира се срина до рекордно ниско ниво спрямо еврото. Президентът Ердоган е убеден в преизбирането си, а също, че с очакваните 28-29 млрд. приходи от туризма и напредването на оръжейната промишленост страната ще вдигне понижения си кредитен рейтинг 
Снимка БГНЕС

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56