13 Ноември 2018вторник01:37 ч.

Археолозите: Някой прави пиар акции на наш гръб

Няма никаква нужда да се мести магистрала "Струма", римското селище при Покровник не става за туристическа атракция

/ брой: 81

автор:Велиана Христова

visibility 333

Нямаме никакво искане да се променя трасето на магистрала "Струма" заради откритите при с. Покровник останки от късно римско селище, някой си прави пиар и вдига шум на наш гръб, заяви вчера директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и ръководител на проучването доц. Людмил Вагалински. Това е безсмислено, но ще е скъпо, добави той.
В последните дни инициативен комитет, начело с Лазар Андреев, настоява трасето на магистралата да бъде изместено, за да бъде запазено селището. Комитетът пише писма до всички институции, а вече и над 700 души в Благоевград са събрали подписка с такова искане. В интернет пък Даниел Димов, живеещ от 10 г. в Германия, направил група за запазване на римския обект при село Покровник.
Всичко със строителството на магистралата е наред, няма никакъв смисъл да се мести трасето, защото откритите късноримски останки от тV в. са предимно в основи и с нетраен градеж, от който не може да се направи туристическа атракция, всички сме на едно мнение - и строители, и археолози, и пътната агенция, уточни Вагалински. По думите му, всички ценни находки от разкопките са събрани и надлежно прибрани, обектът е документиран и заснет и може да се направи 3D възстановка, която да се показва на ученици и на туристи.
Археолозите, начело с доц. Здравко Димитров от НАИМ, които правят задължителното предварително проучване по трасето на магистралата, откриха останки от църква, от баня, тухларна и канализация. Сред последните находки е римска гробница от ттт в. с две камери и предверие. То и едната камера са разрушени и ограбени още в римско време, разказва доц. Димитров. Погребението е с трупоизгаряне и вероятно е било на знатен човек, смятат учените. Според доц. Вагалински, разумен вариант е останките от римската църква и от гробницата да бъдат преместени примерно в с. Покровник, да бъдат реставрирани и да им се направи възстановка в сътрудничество с МК и института за паметниците. Обектът е безспорно интересен от научна гледна точка, обясни той. Римското селище се простира и встрани - от двете страни на трасето на магистралата, но археолозите имат право да проучват сега само обектите по самото трасе. Това сме задължени да направим с парите на данъкоплатците, уточни доц. Вагалински. Ако се намерят пари за по-нататъшни разкопки, може да се проучи цялото пространство на селището и ако се открие нещо запазено, да бъде изложено както в музей на открито от двете страни на магистралата.
Римското селище се простира върху 54 дка, то бе открито от екипа на доц. Здравко Димитров миналата година. С. Покровник има под 1000 жители.
 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220