19 Март 2019вторник10:54 ч.

Археолозите: Някой прави пиар акции на наш гръб

Няма никаква нужда да се мести магистрала "Струма", римското селище при Покровник не става за туристическа атракция

/ брой: 81

автор:Велиана Христова

visibility 522

Нямаме никакво искане да се променя трасето на магистрала "Струма" заради откритите при с. Покровник останки от късно римско селище, някой си прави пиар и вдига шум на наш гръб, заяви вчера директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и ръководител на проучването доц. Людмил Вагалински. Това е безсмислено, но ще е скъпо, добави той.
В последните дни инициативен комитет, начело с Лазар Андреев, настоява трасето на магистралата да бъде изместено, за да бъде запазено селището. Комитетът пише писма до всички институции, а вече и над 700 души в Благоевград са събрали подписка с такова искане. В интернет пък Даниел Димов, живеещ от 10 г. в Германия, направил група за запазване на римския обект при село Покровник.
Всичко със строителството на магистралата е наред, няма никакъв смисъл да се мести трасето, защото откритите късноримски останки от тV в. са предимно в основи и с нетраен градеж, от който не може да се направи туристическа атракция, всички сме на едно мнение - и строители, и археолози, и пътната агенция, уточни Вагалински. По думите му, всички ценни находки от разкопките са събрани и надлежно прибрани, обектът е документиран и заснет и може да се направи 3D възстановка, която да се показва на ученици и на туристи.
Археолозите, начело с доц. Здравко Димитров от НАИМ, които правят задължителното предварително проучване по трасето на магистралата, откриха останки от църква, от баня, тухларна и канализация. Сред последните находки е римска гробница от ттт в. с две камери и предверие. То и едната камера са разрушени и ограбени още в римско време, разказва доц. Димитров. Погребението е с трупоизгаряне и вероятно е било на знатен човек, смятат учените. Според доц. Вагалински, разумен вариант е останките от римската църква и от гробницата да бъдат преместени примерно в с. Покровник, да бъдат реставрирани и да им се направи възстановка в сътрудничество с МК и института за паметниците. Обектът е безспорно интересен от научна гледна точка, обясни той. Римското селище се простира и встрани - от двете страни на трасето на магистралата, но археолозите имат право да проучват сега само обектите по самото трасе. Това сме задължени да направим с парите на данъкоплатците, уточни доц. Вагалински. Ако се намерят пари за по-нататъшни разкопки, може да се проучи цялото пространство на селището и ако се открие нещо запазено, да бъде изложено както в музей на открито от двете страни на магистралата.
Римското селище се простира върху 54 дка, то бе открито от екипа на доц. Здравко Димитров миналата година. С. Покровник има под 1000 жители.
 

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53