24 Март 2019неделя18:39 ч.

Безсилие до дупка

/ брой: 74

автор:Мая Йовановска

visibility 447

За пореден път лъсна безсилието на настоящото ръководство на БДЖ да се справи с проблемите на железопътния ни превозвач. След поредното кошмарно пътуване в претъпканите влакове по великденските празници шефът на холдинга Владимир Владимиров обяви "краткосрочни и дългосрочни мерки" за справяне с до болка познатия на всички проблем. Едната мярка я слушаме от години - купуването на нови влакове. Затова пък краткосрочните са на принципа: няма човек - няма проблем. От Гергьовден по най-натоварените линии хората ще пътуват само... ако имат предварителна регистрация на място. Какво ще правят живеещите в по-малките населени места, дето влакът няма алтернатива - не ми се мисли. Но явно ръководството на БДЖ няма никакво отношение към социалните и регионалните проблеми в държавата. Сякаш не ръководят държавен пътнически жп превозвач. Това е поредното тяхно управленско безсилие.
Изключително смехотворно е и оправданието за решението им. Освен недостига на вагони, за което слушаме от години, Владимиров ни обяснява, че те твърде често били изненадвани от това как хората изведнъж решавали да пътуват, а те не можели да предвидят такова нещо. Потресаваща наглост. Ако един ръководител на национален жп превозвач не може да предвиди, че по празниците ще пътуват повече хора, то министърът на транспорта би трябвало веднага да поиска оставката му и да го прати да пътува по БДЖ-то.
Впрочем безсилието на Владимиров, който не спира да се хвали как бил стабилизирал БДЖ, е нещо съвсем нормално. За да замаже скандала с претъпканите влакове, той обяви, че пътуването с влака от София до Бургас ще става за три часа при скорост 160 км в час. Това е една лъжа, която слушаме от години и от Владимиров не само на експертите са им се вдигнали косите, а и хлебарките във вагоните ще му се смеят.

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56