12 Декември 2018сряда04:01 ч.

БСП иска диалог и решение на ООН за Сирия

Вицепремиери се разминаха по въпроса знаела ли е България за атаката

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 263

Недоволство от прибързаното решение на правителството България да вземе страна по конфликта в Сирия изразиха от БСП. Още в събота, часове след атаката на САЩ, Великобритания и Франция срещу Дамаск Корнелия Нинова подчерта, че конфликтът в Близкия изток не може да бъде решен с военни средства. Според лидера на БСП отговор на създалата се международна ситуация може да бъде намерен само чрез диалог, а използването на военна сила само задълбочава проблемите. Нинова отбеляза, че употребата на химическо оръжие е недопустима, а такава в Сирия трябва да бъде установена от независимо разследване на ООН. Нинова подчерта, че военни действия без санкция на ООН и влошаване на отношенията между САЩ и Русия отдалечават постигането на траен мир в Близкия изток, което е изключително важно както за региона, така и за Европа, и България. "Конфликтът може да се прекрати само с трайно политическо решение. Мястото за това е Съветът за сигурност на ООН, където да се свали напрежението и чрез диалог да се намери устойчиво решение на кризата", отбеляза лидерът на БСП.
Позицията на България по ударите в Сирия можеше да не бъде толкова прибързана, коментира в радио интервю вчера и зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков. "Малко по-прецизно трябва да се борави с думите и да не се бърза толкова. Позицията, изразена от външния ни министър, говореше за военни престъпления, което е много важен термин и има своите последствия, а разбираме, че мисиите, които ще установят истината, тепърва предстоят", отбеляза народният представител.
Зарков изрази надежда, че при предстоящия на 19 април КСНС държавата ще намери точната и правилна позиция, която да защитава и българските граждани, и международния ред.
Реакциите на БСП последваха спешното заседание на Министерския съвет и изявленията на кабинета след ударите на Запада в Сирия. Часове след атаката обаче се получи поредно разминаване в позициите на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. В телевизионно интервю външният министър каза, че България е получила предварителна информация от партньорите за ударите в Сирия, "но и разузнавателните ни служби са си свършили работата". По друга медия обаче военният министър заяви, че той и премиерът Борисов били предупредени за провеждането на въздушните удари от българското военно разузнаване, а не от партньорските държави. "От нашите партньори се знаеше горе долу таймингът в следващите 72 часа, така че конкретно за приблизителното време е информация, която получихме от нашите служби", обясни той.


Кабинетът зае страната на САЩ

След въздушната атака на западните сили срещу Сирия Бойко Борисов привика извънредно в събота вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, главния секретар на МВР Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. След това Захариева прочете декларация, в която правителството подкрепи атаката срещу Сирия. Еднократният, ограничен военен удар срещу химически цели на сирийския режим трябва да остане такъв, гласи документът. В него се отбелязва, че България е за разрешаване на конфликта "с политически средства", както и за възстановяване на мирните преговори в Женева. Кабинетът уточни, че употребата на химическо оръжие е военно престъпление и нищо не оправдава убийството на невинни хора и деца. Според правителството еднократният удар по Сирия е по съоръжения за производство на химически оръжия, а целите са подбрани прецизно, за да няма жертви. Военната операция била предупреждение към сирийския режим за подобни незаконни действия в бъдеще.
И Захариева, и Каракачанов се впуснаха да уверяват, че военните удари нямало да увеличат бежанския поток. Външният министър обяви вчера, че нямало вероятност България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу режима на Башар Асад. Макар в събота лидерът на ВМРО да показа недоволство спрямо позицията на България, вчера той вече я определяше като  "умерена".
 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241