16 Януари 2019сряда17:35 ч.

Корнелия Нинова: Сливането между ляво и дясно обезличава партиите

Когато социалистите управляват България, политиките за младите хора ще бъдат факт, зарече се председателят на БСП

/ брой: 72

автор:Павлета Давидова

visibility 589

Срещу безпринципните политически коалиции за пореден път се обяви Корнелия Нинова. На среща с млади представители на европейските леви партии в събота тя обясни позициите на БСП по редица теми. Смятам, че сливането между ляво и дясно обезличава партиите и ражда популистки националистически партии и движения, заяви лидерът на БСП. Нинова отбеляза, че и нейната партия е получавала предложения за подобно коалиране, но ги е отказвала по принципни причини. Тя бе категорична, че при коалиция с ГЕРБ социалистите не биха успели да изпълнят политиките за хората. Според нея е важно левите партии в Европа да се върнат на принципните и идеологическите си позиции и да водят аргументиран спор с опонентите си, а не да влизат в съглашателство с тях. "Този, който критикува грешките на Европа, особено, когато тя се управлява от десни партии, е повече европеец, отколкото този, който приема тези грешки мълчаливо. Този, който предлага алтернативи, мисли повече за бъдещето на Европа от този, който я приема такава, каквато е, с всичките й грешки. Да критикуваш и да търсиш алтернатива означава, че търсиш развитие", категорична бе тя.
Лидерът на БСП разказа за инициативите на българската левица за подпомагане на младите семейства у нас, за опитите да бъде наложен културният чек и др. Сподели и съжалението си, че  правителството ни не води политика за младите семейства. "Това, което предлагаме като законодателство и като политики, се отхвърля без сериозни аргументи.  Когато народът ни реши, че българските социалисти трябва да управляват страната, политиките за младите хора ще бъдат факт", зарече се Нинова пред гостите.
Според нея е важно в прилагането и правенето на политики, особено тези за млади хора, да бъдат ангажирани и самите младежи. "Първата ни задача е да ги направим част от процеса на взимане на решения, да участват самите те. В БСП направихме нелесна партийна реформа, за да дадем възможност на нови, млади хора да влязат в парламента. След изборите м.г. имаме най-младата парламентарна група, като половината депутати са нови, млади хора под 40 години. По същия начин върви процесът на подмладяване на ръководствата в общинските и областните ръководства. 10 пъти увеличихме средствата, които партията влага в обучение и образование на млади хора", разказа Нинова.
Горещ дебат предизвика въпрос как председателят на БСП оценява дясното унгарско правителство. Паралелът на Нинова, че Виктор Орбан прокарва повече леви политики от колегата му Бойко Борисов, накара унгарски младеж да развенчае мита за успешните реформи на партията му. Речта ви звучи като предизборна програма, продължавайте да показвате слабостите и възможните им решения, похвали го Нинова. Тя посъветва младежите да си говорят честно, дори когато имат различия. Имаме общи политики и обща цел, да я реализираме с помощта на младите, завърши речта си Нинова.Повече от 50 млади леви лидери дойдоха в София

Повече от 50 младежи от ръководствата на различни леви партии в Европа дойдоха на двудневен форум в София. Ръководството на една от най-големите младежки организации, тази на Младите европейски социалисти (ЙЕС), проведе своето заседание у нас в петък и събота. Делегацията се състоеше от представители на социалистически и социалдемократически партии от 30 държави, сред които Германия, Франция, Великобритания, Испания, Италия, Австрия, Португалия, Швеция, Швейцария, Ирландия, Белгия, Унгария, Дания, Финландия, Хърватия, Чехия, Гърция, Румъния, Латвия, Литва, Сърбия, Албания.
Младежите дискутираха бъдещето на Европа и мястото на младите хора в нея. Беше обърнато внимание и на добри примери oт цял свят за младежки политики в областта на образованието, културата и спорта. Преди срещата с Корнелия Нинова гостите бяха посрещнати от зам.-председателя на БСП Деница Златева. Домакини на международната делегация бяха председателят на Младежкото обединение на БСП Вероника Делибалтова и международния секретар на организацията Николай Бериевски. 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10