16 Януари 2019сряда17:32 ч.

Гонените от НАП данъчни излизат на протест

250 служители на НАП излизат днес на протестен митинг в София

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 541

Отделите "Оперативни проверки" в териториалните структури на Националната агенция за приходите (НАП) се закриват, а договорите на всички служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г. Става дума за 250 служители. Според информацията от НАП ежедневният контрол по спазването на данъчното и осигурително законодателство ще бъде обезпечен и няма да има проблем с ежедневните проверки. Това се случва около три седмици след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група в дирекцията на НАП в София, занимавала се с изнудване на търговци и корупционни престъпления. "По реформата на "Оперативни проверки" се работи от една година. Главната причина за закриването на структурата не са действията на ГДБОП и прокуратурата от края на март", заявиха от НАП. Поредица от причини доведоха до това решение, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. Като част от причините той посочи промените по отношение на възлагането и извършването на оперативните проверки, трудностите при ротацията на екипите, значително по-високата ефективност на оперативните проверки, които прави "Фискален контрол", и корупционните рискове. Заради разширяване на функциите на "Фискалния контрол" вече е обявен конкурс за попълване на структурата със 150 служители, като могат да кандидатстват и съкратените служители.
Решението на НАП предизвика недоволството на заетите в отдел "Оперативни проверки". Те излязоха с протестно писмо, в което настояват за запазване на функциите и работните места на всички служители в звеното, както и за увеличение на заплатите. "От фискална гледна точка с всяка изминала година работата на отдел "Оперативни проверки" става все по-ефективна: при справка на данните от последната национална конференция се установява, че единствено отдел "Оперативни проверки" от функция "Контрол" има по-голяма ефективност в сравнение с предходната година", се посочва в писмото.
Заради закриването на звеното за оперативен контрол синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ излизат на протестен митинг днес. Той се организира от Национална федерация "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа" и Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ. Шествието ще започне в 17,30 часа пред сградата на Териториалната данъчна дирекция в София на ул. "Аксаков" 21. Митингът ще продължи по ул. "Шишман" до пл. "Народно събрание", след което протестиращите ще преминат по ул. "Московска", ул. "Дунав", по бул. "Дондуков" до сградата на Централното управление на НАП, където ще бъде връчена протестна декларация.Според информацията от НАП ежедневният контрол по спазването на законодателството ще бъде обезпечено и няма да има проблем с ежедневните проверки

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10