20 Април 2019събота08:25 ч.

Връти, па сучи

/ брой: 68

автор:Ева Костова

visibility 738

След дълго "връти, връти, па сучи" бе приета нова концепция за медицинска експертиза и експертиза за работоспособността, която да реши проблемите с инвалидните пенсии. Целта е да се сложи бариера пред фалшификатите и да се въведат облекчени процедури. Две твърдения на управляващите, които още в зародиш показват, че май няма да се получи нито едното, нито другото. Единственото сигурно е, че ще се спре източването на социалната и здравната система с риск покрай сухото да изгори и суровото. Заради намаляване на близо половината от хората, които получават инвалидни пенсии - 439 хил. души, по данни на тяхната организация.
Сега тези, които действително имат нужда от своите пенсии, за да живеят, макар и на ръба на оцеляването, ще бъдат лашкани от един ТЕЛК към друг, за да се види колко са увредени аджеба, по коя графа колко процента им се падат и за коя точно болест... Нищо, че 80 процента от тях имат по няколко заболявания. От НОИ пък ще им казват дали имат право да работят или не. Що се отнася до правото на работещите да получават инвалидна пенсия, експертите напомнят, че според конвенция на МОТ всяка държава осигурява обезщетения за инвалидност и те не могат да бъдат премахнати. Една госпожа Петрова от социалното министерство поясни дълбоко хуманно, че всички хора с ампутирани крайници ще получават пожизнен ТЕЛК, припомняйки, че в момента те "ходят регулярно да доказват състоянието си пред комисиите". Майко мила, представяте ли си каква треска тресе хората с увреждания на други места, сред които и много деца, къде точно ще ги напъхат разни телкове и мелкове. В тях сигурно ще работят само хора с чисти ръце и големи сърца. Някак си обаче остава съмнението, че всички тези врътки се правят, за да се вземат от парите на инвалидите някой и друг милион, та да се компенсира примерно увеличението на минималната пенсия за тези, дето хич не са работили, не за блъскалите цял живот. Остава и другото - че пазарът на труда не предлага работни места за увредени и инвалидната пенсия е единственото спасение от буквален глад. А иначе келеши, дето паркират мерцедеси на места за инвалиди, пак ще има. Ей заради това ще протестират за шести път хората с увреждания на 11 април.
 

 

Празнуваме Лазаровден!

автор:Дума

visibility 1

До 15 градуса в събота

автор:Дума

visibility 37

МВнР призовава за бдителност в Северна Ирландия

автор:Дума

visibility 119

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 497

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 224

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 355

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1057

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 664

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ