24 Март 2019неделя03:48 ч.

Цачева се оправда с проблеми в системата за сигурност

/ брой: 66

автор:Ростислава Иванова

visibility 319

В случая с избягалите затворници "безспорно става дума за човешки грешки", каквито са внасянето на огнестрелно оръжие и нож в затвора. Това призна вчера в парламента правосъдният министър Цецка Цачева. Тя оправда гафа и с "техническо недокомплектоване на действащите системи за сигурност" в Централния затвор.
Цачева обясни, че имало категорична заповед за вещите, разрешени за внасяне в затворите, че това се контролирало ежедневно, но "явно имало проблем" в изпълнението й. "Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин - единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор", призна очевидното тя. Комисия вече работи за установяване на причините, довели до внасянето на оръжията. Министърът обеща да предостави пълната информация на Народното събрание, когато комисията приключи, и се зарече да бъде "безкомпромисна" към виновните служители, "без значение на какви нива са в йерархията на Софийския затвор и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".
Правосъдният и вътрешният министър обаче се разминаха в тезата откога е имало сигнали за евентуалното бягство. Валентин Радев говореше за м.г., докато според Цачева подобна информация имало още от 2016 г. Реакцията била затворникът да бъде спрян от работа, защото там режимът не е толкова строг.
По-късно пред журналисти Цачева заяви, че веднага би подала оставка, ако премиерът й я поиска и се прецени, че отговорността се носи персонално.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56