19 Април 2019петък10:23 ч.

А-10 се оказа незаменим

Американските военни ще модернизират щурмовия самолет в очакване на алтернатива

/ брой: 61

автор:Георги Георгиев

visibility 902

Щурмовите самолети А-10 "Тъндърболт II" ще останат на въоръжение във ВВС на САЩ поне до 2030 г., съобщи defensnews.com в края на миналата седмица, като добави, че Пентагонът е отделил 103 млн. долара за подновяване на производствената линия, която произвежда крилата на щурмовика. През тази година се очакват първите четири комплекта крила, което ще позволи да се продължи службата на "Тъндърболт". В момента в строя се намират 170 щурмовика, от които поне 109 се нуждаят от подмяна на крилата.
Първоначално плановете на американските военни бяха да прекратят използването на А-10 през 2022 г., чиято експлоатация до момента бе неколкократно продължавана. Самолетите "Тъндърболт" са произвеждани в периода 1977-1984 г. и въпреки съпротивата на военните за приемането на подобен тип самолет на въоръжение сега те се опитват максимално дълго да използват А-10. Причината е, че поради мощното си въоръжение той е крайно търсен за подкрепа на пехотата по време на многобройните войни на САЩ. Особена отличителна черта на самолета е шестцевното 30-мм оръдие GAU-8 "Авенджър", което е предназначено за унищожаване на бронетехника. "Звезден час" за А-10 бе войната в Персийския залив от 1991 г.
Въпреки очевидното стареене на машината САЩ не разполагат в момента с адекватна замяна на А-10. През ноември м.г. Конгресът е гласувал първи транш от 400 млн. долара за закупуване на нови леки самолети за въздушна подкрепа на пехотата в рамките на програмата OA-X. В този конкурс се борят четири машини - "Скорпион" на "Текстрон",  бразило-американския турбовинтов щурмовик А-29 "Супер Тукано", "Ейр Трактор" АТ-802L и моделът на "Бийчкрафт" АТ-6 "Волверин". ВВС на САЩ проведоха първия етап от изпитанията на тези машини през август 2017 г. и дори предложиха А-29 "Супер Тукано" и АТ-6 "Волверин" да бъдат задействани в реални бойни условия като част от изпитанията. Общо САЩ планират да закупят 300 леки щурмовика на обща стойност до 1,2 млрд. долара.Щурмови самолет А-10 "Тъндърболт II"
Снимка defensnews.com

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ