18 Ноември 2018неделя11:03 ч.

Хората с увреждания ще протестират на 11 април

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 609

Хората с увреждания излизат на протест пред МС на 11 април. Причина за недоволството им е подготвяната реформа в ТЕЛК, която според тях ще остави 150 000 души без инвалидни пенсии. Предупреждението за протеста дойде от Национално представителните им организации и членове на НС за интеграцията им към Министерския съвет. Недоволството си ще изразят хора с физически, ментални и сензорни увреждания от цялата страна. Те ще връчат протестна нота на президента, на председателя на НС, на правителството и на омбудсмана заради незачитането на правата им и засилващото се ограничаване на възможностите за интеграция и нормален живот на хората с увреждания. Ако нотата не бъде приета, ще бъде изгорена символично на клада пред МС.
"Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не желаем разделяне на медицинската експертиза. Тя трябва да се осъществява от мултидисциплинарен орган", заяви Васил Долапчиев от Съюза на слепите. "Предвижданите реформи не трябва да въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в ЕС. Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване е неправилно, защото има такива, които са в причинно-следствена връзка за друг вид тежки увреждания. Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по-висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък. Настояваме за изключително прецизно от медицинска гледна точка разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на функционалността и социалната оценка", гласи протестната нота.
Вчера в Благоевград социалният министър Петков призова организациите на хората с увреждания да продължат диалога на масата на преговорите, а не чрез протести, за да се стигне до приемането на консенсусни и повишаващи ефективността на системата решения. Сред целите на реформата е немалкият финансов ресурс, който се насочва към политиките за хората с увреждания, да бъде разпределян по-справедливо и в зависимост от потребностите на нуждаещите се, коментира той. По неговите думи през 2018 г. бюджетът на МТСП за политики за хора с увреждания е увеличен с 80 млн. лв. 

 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223