18 Ноември 2018неделя00:34 ч.

Не плашете мишките!

/ брой: 60

автор:Мая Йовановска

visibility 509

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков осветли част от отдавна готвените промени в Закона за ВиК. В началото на годината стана ясно, че се предвиждат т. нар. водни помощи. Които, както се планират, са направо мизерни. Става въпрос за цена от 1 лв. за кубик, но за не повече от 1,5 кубика потребена месечно вода. Над това количество всеки ще си покрива сметката. Помощите се отнасят средно за 50 л на ден. А толкова не стигат дори за душ. Явно на бедните ще им помагат само да пият вода.
Преди ден Нанков оповести още подробности от законопроекта. Който не плаща за вода или откаже монтирането на водомер, ще бъде изключен от водопреносната мрежа. Интересно - как процедурата с отрязването от водопровода ще бъде описана в закона, че и приложена.
Властта плаши мишките и пак се опитва да прехвърли топката в неправилна посока. Вярно е, че има населени места, в които с години не е плащана вода, но огромните загуби не идват само оттам. Колосални количества изтичат и през незаконно присъединили се индустриални потребители. Проблемът се заобикаля. И обещаните многократно завишени санкции за незаконно присъединяване може да не свършат работа, докато кражбите на вода не се криминализират. И това обаче не очертава проблема в неговата пълнота.
Години наред ВиК операторите получават одобрение от КЕВР за поскъпване на водата на базата на бизнес планове, в които включват намаляване на загубите. Включително чрез инвестиции в подобрението на водопреносната мрежа. Но колосалните загуби, надхвърлящи на места 80 на сто, не намаляват. Не знам КЕВР да е намалила цена за неизпълнени инвестиции. Кой е виновен, а?
Иначе властта вече ни подготви, че за запушване на пробойната от няколко милиарда (20 г. слушаме едно и също!) за подобрение на ВиК системата, парите нямало откъде другаде да дойдат, освен от нас, потребителите. Като плащаме още по-висока цена на водата, естествено.

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223