24 Март 2019неделя18:42 ч.

Не плашете мишките!

/ брой: 60

автор:Мая Йовановска

visibility 604

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков осветли част от отдавна готвените промени в Закона за ВиК. В началото на годината стана ясно, че се предвиждат т. нар. водни помощи. Които, както се планират, са направо мизерни. Става въпрос за цена от 1 лв. за кубик, но за не повече от 1,5 кубика потребена месечно вода. Над това количество всеки ще си покрива сметката. Помощите се отнасят средно за 50 л на ден. А толкова не стигат дори за душ. Явно на бедните ще им помагат само да пият вода.
Преди ден Нанков оповести още подробности от законопроекта. Който не плаща за вода или откаже монтирането на водомер, ще бъде изключен от водопреносната мрежа. Интересно - как процедурата с отрязването от водопровода ще бъде описана в закона, че и приложена.
Властта плаши мишките и пак се опитва да прехвърли топката в неправилна посока. Вярно е, че има населени места, в които с години не е плащана вода, но огромните загуби не идват само оттам. Колосални количества изтичат и през незаконно присъединили се индустриални потребители. Проблемът се заобикаля. И обещаните многократно завишени санкции за незаконно присъединяване може да не свършат работа, докато кражбите на вода не се криминализират. И това обаче не очертава проблема в неговата пълнота.
Години наред ВиК операторите получават одобрение от КЕВР за поскъпване на водата на базата на бизнес планове, в които включват намаляване на загубите. Включително чрез инвестиции в подобрението на водопреносната мрежа. Но колосалните загуби, надхвърлящи на места 80 на сто, не намаляват. Не знам КЕВР да е намалила цена за неизпълнени инвестиции. Кой е виновен, а?
Иначе властта вече ни подготви, че за запушване на пробойната от няколко милиарда (20 г. слушаме едно и също!) за подобрение на ВиК системата, парите нямало откъде другаде да дойдат, освен от нас, потребителите. Като плащаме още по-висока цена на водата, естествено.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56