13 Ноември 2018вторник01:37 ч.

Интереси, но чии?

/ брой: 58

автор:Георги Христов

visibility 824

"До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", написа английският в. "Таймс" в петък. Изданието пише още, че "в съгласуваната кампания ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави".
Да, обаче после се оказа, че не става въпрос за компютри, а за компоти. Защото, след като приключи срещата на върха на ЕС, Бойко Борисов заяви, че "докато има "висока степен на вероятност", а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори". Премиерът каза още нещо: "Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежението. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си".
В събота пък Цветан Цветанов също се отклони от обичайния курс и заяви, че България смята да гони руски дипломати само ако се установи заплаха за националната сигурност, и добави, че към момента такива данни липсват. Външно също отрече да е взимано такова решение "на този етап".
Въпросът е докога ще продължи "този етап"? Ще последва ли външен натиск България да промени позицията си и колко голям ще е той? На местна почва правоверните от "Да, България" вече обявиха, че това "представлява ясен знак на отказ от солидарност от страна на България с останалите европейски партньори в изключително деликатен за Европейския съюз и НАТО момент", и затова "бият тревога". Ясно е към чии уши е насочена тревогата. И вероятно натискът от "началниците" (по самия Борисов) няма да закъснее. Вероятно и аргументите ще са същите - че не трябва да се цепим от колектива. Чуват се опасения, че дори може да бъде дадена негативна оценка на европредседателството.
Совите обаче не са това, което са, и колективът не е баш колектив. Решението не е взето единодушно - Италия, Унгария, Кипър и Гърция също са изразили резерви към изгонването на руски дипломати. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц пък вече обяви в прав текст, че неговата държава няма да предприеме такива стъпки. На него обаче едва ли някой ще си позволи да му държи такава сметка.
Българо-руските отношения, които в последните години и без това не са в най-доброто си състояние, вече пострадаха от необмислени действия на родни политици покрай националния празник. Ако сега България приеме на доверие исканията на Великобритания и нейните поддръжници, съществува сериозен риск отношенията да се влошат още повече - и да минат години, преди да могат да се възстановят до нормално равнище. Очевидно това не е в интерес на държавата ни. Остава въпросът чии интереси ще защити Бойко Борисов - тези на страната, която представлява, или тези на "началниците"?

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220