13 Ноември 2018вторник01:36 ч.

При плагиатство ще се отнемат научната степен и длъжност

За главен асистент няма да се държи изпит, министърът ще отстранява ректор плагиат

/ брой: 56

автор:Велиана Христова

visibility 516

Кандидатите за длъжността главен асистент вече няма да държат изпит, както бе досега, а конкурсът ще е по документи. Това прие вчера парламентът при второто четене на поправките в Закона за развитие на академичния състав. Мотивът е, че кандидатстващите за поста са защитили дисертация в своята област и изпитът за тях е нонсенс. Проектът за промени в закона бе гласуван изцяло вчера и ще влезе в сила месец след публикуването му в ДВ. 
Миналата седмица НС вече въведе национални минимални изисквания за получаване на научна степен или за заемане на научна длъжност. Те ще бъдат включени от МОН - конкретно за всяка научна област, в правилника към закона до два месеца след обнародването на поправките. В досегашния закон, действащ от 2011 г., нямаше никакви критерии към кандидатите и особено във вузовете се нароиха хиляди хабилитирани лица, без да е ясно имат ли някакви постижения - "на кило". Според приетите вчера текстове кандидатите за "професор" или "доцент" вече са длъжни пред журито за конкурса да направят презентация по избрана от тях тема, свързана с научната област на длъжността. За "главен асистент" гласуването ще е явно, а за "професор" и "доцент" - според записаното в правилниците на вузовете или на научните организации. Всички документи от конкурсите се публикуват в интернет и остават там поне 5 години. Ако кандидатът не покрива минималните изисквания, той не може да продължи участието си в конкурса. Министърът на МОН ще създаде публичен регистър на преподавателите и учените, които покриват минимума изисквания. Които нямат дори тези минимални постижения, независимо кога са получили степени или длъжност, няма да фигурират в регистъра, не могат да заемат ръководни длъжности и да участват в научни журита.
Факултетен или научен съвет може да взема решения за избор на професори и доценти само ако поне една трета от членовете му са професори и/или доктори на науките. Ако не са, може да се привличат външни професори за избора, което поставя под въпрос целта на промяната, тъй като всяко калпаво вузче лесно ще си докара "външни" и ще продължи да си "произвежда" необходимите му за легитимиране хабилитирани лица.
Съвсем ново в закона е, че се създава Комисия по академична етика (КАЕ) към министъра на образованието и науката, която ще се произнася по сигнали и жалби за нарушения в процедурите, за конфликт на интереси в журитата, за плагиатство и за представени от кандидат данни за научните му постижения. Досега това ставаше в съда. При доказано плагиатство (без значение кога е направено) на преписалия чужди трудове и идеи се отнема научната степен и той се освобождава от длъжност. Ако плагиатът е ректор, министърът го сваля от поста и назначава служебен ректор до избора на нов от общото събрание на организацията.

За споровете по закона в НС         

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220