19 Март 2019вторник10:53 ч.

При плагиатство ще се отнемат научната степен и длъжност

За главен асистент няма да се държи изпит, министърът ще отстранява ректор плагиат

/ брой: 56

автор:Велиана Христова

visibility 774

Кандидатите за длъжността главен асистент вече няма да държат изпит, както бе досега, а конкурсът ще е по документи. Това прие вчера парламентът при второто четене на поправките в Закона за развитие на академичния състав. Мотивът е, че кандидатстващите за поста са защитили дисертация в своята област и изпитът за тях е нонсенс. Проектът за промени в закона бе гласуван изцяло вчера и ще влезе в сила месец след публикуването му в ДВ. 
Миналата седмица НС вече въведе национални минимални изисквания за получаване на научна степен или за заемане на научна длъжност. Те ще бъдат включени от МОН - конкретно за всяка научна област, в правилника към закона до два месеца след обнародването на поправките. В досегашния закон, действащ от 2011 г., нямаше никакви критерии към кандидатите и особено във вузовете се нароиха хиляди хабилитирани лица, без да е ясно имат ли някакви постижения - "на кило". Според приетите вчера текстове кандидатите за "професор" или "доцент" вече са длъжни пред журито за конкурса да направят презентация по избрана от тях тема, свързана с научната област на длъжността. За "главен асистент" гласуването ще е явно, а за "професор" и "доцент" - според записаното в правилниците на вузовете или на научните организации. Всички документи от конкурсите се публикуват в интернет и остават там поне 5 години. Ако кандидатът не покрива минималните изисквания, той не може да продължи участието си в конкурса. Министърът на МОН ще създаде публичен регистър на преподавателите и учените, които покриват минимума изисквания. Които нямат дори тези минимални постижения, независимо кога са получили степени или длъжност, няма да фигурират в регистъра, не могат да заемат ръководни длъжности и да участват в научни журита.
Факултетен или научен съвет може да взема решения за избор на професори и доценти само ако поне една трета от членовете му са професори и/или доктори на науките. Ако не са, може да се привличат външни професори за избора, което поставя под въпрос целта на промяната, тъй като всяко калпаво вузче лесно ще си докара "външни" и ще продължи да си "произвежда" необходимите му за легитимиране хабилитирани лица.
Съвсем ново в закона е, че се създава Комисия по академична етика (КАЕ) към министъра на образованието и науката, която ще се произнася по сигнали и жалби за нарушения в процедурите, за конфликт на интереси в журитата, за плагиатство и за представени от кандидат данни за научните му постижения. Досега това ставаше в съда. При доказано плагиатство (без значение кога е направено) на преписалия чужди трудове и идеи се отнема научната степен и той се освобождава от длъжност. Ако плагиатът е ректор, министърът го сваля от поста и назначава служебен ректор до избора на нов от общото събрание на организацията.

За споровете по закона в НС         

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53