16 Януари 2019сряда17:37 ч.

БФС ще иска гаранции от клубовете

Михайлов ще организира среща и отборите да обещаят, че няма да натискат съдиите

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 441

Президентът на БФС Борислав Михайлов в ексклузивно интервю пред БЛИЦ разкри намерението си, че с одобрението на премиера Борисов и спортния министър Кралев ще организира среща с клубовете от Първа лига, които да дадат гаранции, че няма да оказват влияние върху съдиите. "Ако те не дадат такова обещание, всеки сигнал при обаждане, към който и да е съдия, ще бъде даден на прокуратурата! Проблемът е, че на мен нито един съдия не ми се е обаждал през живота ми, а номерът ми е същият, откакто има МТел", заяви бившият капитан на националния тим.
"Ситуацията, която се създаде около Петър Петров, е породена от натиска, който се създаде върху съдийството и върху него. Много трудно се издържа на такъв натиск. Напрежението от последните кръгове, в които се допуснаха съдийски грешки, се увеличи, а те в България винаги се смятат за нарочни, с което твърдо не съм съгласен. Гледаме големите първенства и виждаме, че навсякъде се допускат грешки, и то от професионални съдии. Да не говорим за Англия, където съдиите грешат на всеки мач. Но там никой не познава нито президента на футболната федерация, нито шефа на съдиите! А тук е създадено огромно напрежение към съдиите и за това помагат най-вече медиите и телевизиите. От първата минута на мача коментаторите започват да обсъждат дали има или няма тъч, корнер и т.н. В същото време никой не говори за тактика, за качества на футболисти и за селекция! Човек, когато гледа мач вкъщи, слуша коментаторите, които постоянно са се съсредоточили върху грешките на съдиите, а не върху начина на игра на отборите. По 10 пъти се повтарят положения за отсъдена дузпа, а съдията има само части от секундата, за да реши. Петров не можа да издържи на напрежението около него и съвсем нормално приех оставката му", обяви Михайлов.
"Не мога да знам дали към Петров са били отправяни смъртни заплахи, но очевидно, ако е имало такива, той не е посмял да информира компетентните органи. Със сигурност обаче Петров е получавал неприятни СМС-и. Това е категорично! Не е ясно кой ще бъде новият шеф на съдиите, аз не съм човек, който обича да уволнява и да приема оставки. Даже вечерта преди да приема оставката на Петър Петров не съм спал. Не беше никак лесно за я приема, а все още не съм мислил кой ще го наследи на поста. Петров не беше зависим. Той беше първият шеф на съдиите, който беше на заплата при мен, точно за да бъде опазен от всякакви заплахи или предложения за благини, които да приеме или да не приеме. Самите съдии трябва да се усетят, ако бъркат нарочно или в полза на някои отбор. Първенството върви доста добре и е интересно. Шампионатът ще бъде интересен до самия край, на два кръга сме от плейофната фаза. Трябва самосъзнание от всички участници във футболния процес – президенти, треньори и съдии,  както и от хората, които отразяват първенството", декларира футболният бос.Михайлов оцени високо създадения от УЕФА турнир Лигата на нациите, който дава още един шанс на отбори от нашата черга да се класират за Евро 2020. "Тази промяна е много добра за всички, защото има мачове, които вече са фиксирани и няма нужда всяка федерация да урежда контролни срещи.
Нашата група е много равностойна и интересна. Шансовете ни за класиране се увеличават. Лигата на нациите дава възможност на победителя от групата да играе допълнителни мачове за класиране. През септември ще започнат същинските евроквалификации. Два отбора от всяка група ще се класират директно. Най-добрите трети тимове ще играят бараж.
Целта пред треньорското ни ръководство е да направи всичко възможно отборът да се класира. Футболистите сами би трябвало да искат да се класират на голям форум. Има други отбори, които само с тактика, мъжество и себераздаване успяват. Така и ние успяхме да победим Швеция и Холандия в квалификациите. Не е невъзможно да се класираме, трябва ни кураж!", завърши Боби.

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10