17 Януари 2019четвъртък10:06 ч.

НАТО недоволна от закупуването на руски ракети от Турция

Високопоставен генерал обясни защо комплексите С-400 са несъвместими с правилата на НАТО

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 554

Закупуването на руския зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" от Турция предизвиква опасения в НАТО.
Това разкри изданието Breaking Defence ("Брейкинг дифенс"), позовавайки се на председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел.
Според него С-400 са несъвместими с технологиите на НАТО, затова руските "Триумфи" ще се прилагат като отделна единица, която няма да бъде интегрирана в общата противоракетна отбрана (ПВО) на алианса.
Но както отбеляза генерал Павел, основният проблем е в оперативната информация за военната инфраструктура на НАТО в Турция. Тези данни впоследствие ще останат в руските системи, поясни той.
Ръководителят на Военния комитет на НАТО изрази и опасения от експлоатацията на С-400, която изисква определено равнище на подготовка, а това означава, че руски специалисти ще бъдат изпратени в Турция за инструктаж на местни военни. По думите на генерала тези експерти ще имат достъп до важни разузнавателни данни, които впоследствие може да се окажат в руските власти.
По-рано бе съобщено, че САЩ могат да наложат санкции срещу Турция заради закупените руските ракети С-400.
На 12 септември м.г. турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара е подписала с Москва споразумение за купуване на системи С-400. Страните се договориха също за технологическо сътрудничества за развитие на производството на зенитно-ракетни комплекси в Турция.
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу отбеляза, че Анкара се обявява срещу езика на заплахите за ситуацията със С-400. На свой ред президентът Реджеп Ердоган обвини Северноатлантическия алианс в двойни стандарти. Той напомни, че блокът не се обяви срещу закупуването на руските ракетни комплекси С-300 от Гърция.
САЩ нямат право да казват нищо на Турция във връзка с покупката от Русия на зенитно-ракетни системи С-400, заяви Реджет Ердоган при посещението си в САЩ миналата година. Ако САЩ не могат да ни предложат подобна система, то също така не могат и да говорят на тази тема, заявил Ердоган. В отговор на изразяваните възражения от страна на Вашингтон, турският президент неведнъж е казвал, че ако Турция не може да купи въоръжение от САЩ и НАТО, то републиката "самостоятелно ще предприема мерки за осигуряване на собствената си сигурност". 
При посещението си във Вашингтон турският президент заяви, че не обсъждал с Доналд Тръмп проблема със закупуването на С-400. Но редица високопоставени американски лица възразиха срещу подписаната с Русия сделка. Още щом стана ясно, че сделката е сключена, говорителят на Пентагона Джони Майкъл заяви пред ТАСС, че САЩ са недоволни от решението на Анкара да купи С-400 от Русия. По-рано опасения по отношение на споразумението между Турция и Русия изрази и американският министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис.
Междувременно в турската армия бяха извършени поредните арести на турски офицери, този път директно в командванията на отделните видове въоръжени сили - сухопътни войски, ВМС и ВВС. Това предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Операцията е срещу членове на т.нар. Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС) и е проведена едновременно в 17 различни турски провинции. Извършени са обиски, задържани са общо 16 офицери: 9 на действителна военна служба и 7 уволнени или отстранени от длъжност. Операцията продължава и се очаква броят им да се увеличи.

 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11