17 Януари 2019четвъртък10:13 ч.

Искам думата

Къса памет

Защо беше убит генерал Луков?

/ брой: 47

visibility 437

Всяка година по случай убийството на ген. Луков на 13.02.1943 г. се провежда Луковмарш, правят се панихиди, радио и телевизионни предавания и други подобни.
И т.г. членовете на хитлеристката организация Български национален съюз (БНС) проведоха в София Луковмарш, необезпокоявани от никой.
Но кой е генерал Луков и защо беше убит?
Това е офицер от българската войска (роден през 1887 г.). Още като млад се проявявал с отлични военни качества, вследствие на което германското командване (наши съюзници) го вербуват за свой верен агент и го награждават с немски ордени. Скалъпват се за него героични подвизи по време на Първата световна война. Те откриват път на младия офицер за бързо развитие във военната кариера, за да стигне до поста министър на войната на Царство България. Ген. Луков носи голяма вина за обявяването на война на САЩ и Англия още през 1941 г. по заповед на Хитлер. Като резултат на това САЩ и Англия започват през 1943-1944 г. бомбардировки над София, Враца и други градове, които бяха сериозно разрушени и загинаха близо 4000 мирни жени, деца и възрастни. Ген. Луков играеше определена вина за борбата срещу партизанското движение и участието на войската против него и избиването на много антифашисти.
Най-голямото му престъпление беше искането и борбата му за изпращане на българската войска на Източния фронт в помощ на хитлеристката армия срещу съветската Червена армия. Като взе в предвид опасните намерения и действия на ген. Луков, цар Борис го уволни (изгони) от войската и му забрани да заема всякакви военни и държавни постове. След излизането си от войската, той застава начело на антибългарската и прохитлеристка организация "Легионер", като се опитва да я превърне в пръв помощник на полицията в борбата срещу антифашистите. Отчитайки злините и опасностите, които носеше за България, по решение на конспиративната организация на партизанското движение ген. Луков беше убит на 13.02.1943 г. пред дома му. Още на другия ден говорителката на Радио Лондон Влада Карастоянова съобщи на целия свят, че германският агент и българоубиец генерал Луков е убит.

Симеон Симеонов-Балевски,
о.з. на 89 г.,
Бургас

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11