20 Ноември 2018вторник01:06 ч.

На фокус

Двете Българии

/ брой: 41

автор:Лозан Такев

visibility 453

Наложи се изводът, че при соца са построени две Българии. По време на промените стана ясно, че още не могат да се преразпределят народните богатства, оставени от времето на социализма, та бил той и престъпен според новите политически лица. Две Българии, които още се разграбват след приватизации, концесии, реституции, обществени поръчки и всякакви други подобни игри и реформи. Пред очите ни като при пладнешки грабеж бе предаден и продаден на безценица социализмът! И от двете Българии днес не остана почти нищо...
Фабриката за илюзии беше затворена. Заводите престанаха да са заводи, селата изчезват, градовете обезлюдяват. Днес отидохме на крайните места в световните и европейските класации по икономика, благоденствие, щастие. Но пък сме сред първите по бедност... Е, и по корупция, разбира се!
Запяхме "Комунизмът си отива" предварително, без да го е имало въобще, останал единствено като метафора и олицетворение на миналото до 1989 г. Сега в учебниците ще се опитат отново да го погубят и обругаят с едностранчиви уроци. На това поне сме майстори и нямаме равни на себе си исторически плазмодии...
Но ето, че отново се появиха на хоризонта две Българии. Вече не крием, че ги има: България на много бедните и България на крайно богатите. Над два милиона от населението изнемогват, едвам свързват двата края и непрекъснато търкат талоните на късмета, а чрез телевизионните реклами от провинцията непрекъснато ни показват щастливците с по 50, 100, 200, 500 хиляди лв. - и желаещите за забогатяване се множат... В същото време милионерите се увеличават седмично. Това са жителите на втората България - енергетици, политици, бизнесмени, предприемачи, банкери, управляващи, реститути, шоумени и т.н.
Сега в двете Българии има съществени промени. Статистиката сочи, че осем-девет пъти е разликата в доходите. А някога се дразнехме от съотношението едно към три! Масово възнагражденията бяха около 200 лв., а на управляващите - около 600. И това бодеше и предизвикваше мърморене. Днес един взима 200 лв. пенсия, друг - 12-18 хиляди лв. заплата. А има месечни доходи и по 100-200 хиляди лева.
В едната България заплатите скачат от време на време съобразно модела със средната заплата - с 300, 500 и повече лева. А в другата България ветераните, построили онези две Българии при социализма, се надяват на още 7 лв. от първи юли. И очакват поредните 20 евро за Великден и Коледа, защото доходите им са под триста лева! Казвам евро, защото очакваме чакалнята на еврозоната... За Шенген не съм оптимист. Но там поне влязоха двете тигърчета Масуд и Терез.
Две Българии. С езика на Христо Смирненски: "Два свята. Единият излишен." Обаче сега и двата са нужни. Защото мнозинството от два милиона са на линията на оцеляването, на недоимъка и мизерията, но те са електоратът, те са "материалът" според лексиката на премиера. Те не са просто една тревожна статистика. Без да надничаме нахално в чуждата сметка, в чуждия портфейл и начин на живот, такава е социалната картина на стабилността в България, на справедливостта. Такава не може да има, както е видно. Защото проблемите непрекъснато се задълбочават и от година на година бедността на едните става по-голяма, докато богатството на другите расте. Защото има отново две Българии.
И в тези две Бълтарии вече няма как да рецитираме дори Вапцаровото: "Не бойте се, деца, за утрешния ден!"


 

БСП: Изходът е предсрочни избори

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 225

Борисов се сети да проверява издадените паспорти

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 225

ВМРО: Сидеров прави път на ДПС към властта

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 225

11 задържани след протестите в неделя

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 225

Пенсионните фондове задължени да казват доходността си

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 225

Ново огнище на птичи грип в пловдивското с. Чоба

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 225

"Турският поток" излезе на суша

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 225

Бабиш разбули мистерията със сина му

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 225

Претенденти за поста на Меркел са срещу пакта за миграция

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 8

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 1078

/ брой: 224