19 Март 2019вторник08:39 ч.

140 години свобода

Ученици участваха в интелектуална игра за 3 март

/ брой: 41

автор:Боян Бойчев

visibility 573

В чест на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяването на българската държавност в сградата на Руския културно-информационен център в София се проведе интелектуална игра за ученици "Помним и славим освободителите". Тя е част от Националната програма за юбилейните чествания. Главни организатори на събитието бяха Фондация "Устойчиво развитие за България" и Представителството на Россотрудничество под патронажа на руското посолство у нас. Посланикът на Русия Анатолий Макаров поздрави с топли думи участниците в състезанието и всички присъстващи, след което връчи високи почетни награди от името на Съюза на ветераните на Русия на организатора и вдъхновителя на събитието - Станка Шопова. Той подчерта, че интелектуалната игра е полезна и ценна инициатива, която трябва да се поощрява и разпространява сред учащите, стимул за нови знания за нашето общо минало и история. От своя страна Станка Шопова благодари на участниците, на техните учители и училищата за сериозната подготовка, патриотизма и отстояването на историческата истина за националноосвободителните борби, за Руско-турската освободителна война, както и за стремежа им да изявяват своите знания и гражданската си позиция. Председателят на СБУ Янка Такева изтъкна ролята на българските учители за съхраняване на историческата истина и на родните традиции. Сред гостите бяха дипломати, ръководители и представители на обществени организации, писатели, художници, учени, общественици, граждани.
В оспорваното състезание участваха ученици от СУ "С.Доброплодни" - Шумен, ПГИ "К.Маркс" - Смолян, СУ "Д.Дебелянов" - Варна, 133 СУ "А.С.Пушкин" - София, ЧСУ "Ю.Гагарин" в СОК "Камчия" и СУ "М.Горки" - Стара Загора, които бяха оценявани от компетентно жури. Интелектуалната игра премина в два етапа - отговори на въпроси върху историята и героите на националноосвободителната борба, събитията и пълководците в Руско-турската освободителна война. Участниците се състезаваха и по бързина на подреждане на пъзели, изобразяващи забележителни паметници и важни моменти от войната и умения да представят съдържанието им, те бяха изработени от Фондация "Устойчиво развитие за България" в чест на забележителната годишнина.
Младите хора на България показаха своя интелект, знания, творчески подход и воля да съхранят историческата памет и истина за събитията в Руско-турската освободителна война и за ролята на Русия и руския народ, които някои днес се опитват да заличат и игнорират. Журито присъди първа награда на СУ "Д. Дебелянов", гр. Варна, втора - на учениците от СУ "Максим Горки", гр. Стара Загора, и трета - на 133 СУ "А.С.Пушкин" - София. Заелите първо място ще бъдат гости на СОК "Камчия" през пролетната ваканция, а всички участници ще са част от паметния поход-урок "По стъпките на освободителите" през август до паметните места на Шипка, Плевен и Бяла. В мраморната зала на РКИЦ звучаха и талантливи музикални изпълнения на учениците от Смолян, Шумен и София на оригинален български фолклор, посветен на руските освободители.

 

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53