20 Ноември 2018вторник01:06 ч.

140 години свобода

Ученици участваха в интелектуална игра за 3 март

/ брой: 41

автор:Боян Бойчев

visibility 307

В чест на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяването на българската държавност в сградата на Руския културно-информационен център в София се проведе интелектуална игра за ученици "Помним и славим освободителите". Тя е част от Националната програма за юбилейните чествания. Главни организатори на събитието бяха Фондация "Устойчиво развитие за България" и Представителството на Россотрудничество под патронажа на руското посолство у нас. Посланикът на Русия Анатолий Макаров поздрави с топли думи участниците в състезанието и всички присъстващи, след което връчи високи почетни награди от името на Съюза на ветераните на Русия на организатора и вдъхновителя на събитието - Станка Шопова. Той подчерта, че интелектуалната игра е полезна и ценна инициатива, която трябва да се поощрява и разпространява сред учащите, стимул за нови знания за нашето общо минало и история. От своя страна Станка Шопова благодари на участниците, на техните учители и училищата за сериозната подготовка, патриотизма и отстояването на историческата истина за националноосвободителните борби, за Руско-турската освободителна война, както и за стремежа им да изявяват своите знания и гражданската си позиция. Председателят на СБУ Янка Такева изтъкна ролята на българските учители за съхраняване на историческата истина и на родните традиции. Сред гостите бяха дипломати, ръководители и представители на обществени организации, писатели, художници, учени, общественици, граждани.
В оспорваното състезание участваха ученици от СУ "С.Доброплодни" - Шумен, ПГИ "К.Маркс" - Смолян, СУ "Д.Дебелянов" - Варна, 133 СУ "А.С.Пушкин" - София, ЧСУ "Ю.Гагарин" в СОК "Камчия" и СУ "М.Горки" - Стара Загора, които бяха оценявани от компетентно жури. Интелектуалната игра премина в два етапа - отговори на въпроси върху историята и героите на националноосвободителната борба, събитията и пълководците в Руско-турската освободителна война. Участниците се състезаваха и по бързина на подреждане на пъзели, изобразяващи забележителни паметници и важни моменти от войната и умения да представят съдържанието им, те бяха изработени от Фондация "Устойчиво развитие за България" в чест на забележителната годишнина.
Младите хора на България показаха своя интелект, знания, творчески подход и воля да съхранят историческата памет и истина за събитията в Руско-турската освободителна война и за ролята на Русия и руския народ, които някои днес се опитват да заличат и игнорират. Журито присъди първа награда на СУ "Д. Дебелянов", гр. Варна, втора - на учениците от СУ "Максим Горки", гр. Стара Загора, и трета - на 133 СУ "А.С.Пушкин" - София. Заелите първо място ще бъдат гости на СОК "Камчия" през пролетната ваканция, а всички участници ще са част от паметния поход-урок "По стъпките на освободителите" през август до паметните места на Шипка, Плевен и Бяла. В мраморната зала на РКИЦ звучаха и талантливи музикални изпълнения на учениците от Смолян, Шумен и София на оригинален български фолклор, посветен на руските освободители.

 

БСП: Изходът е предсрочни избори

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 225

Борисов се сети да проверява издадените паспорти

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 225

ВМРО: Сидеров прави път на ДПС към властта

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 225

11 задържани след протестите в неделя

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 225

Пенсионните фондове задължени да казват доходността си

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 225

Ново огнище на птичи грип в пловдивското с. Чоба

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 225

"Турският поток" излезе на суша

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 225

Бабиш разбули мистерията със сина му

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 225

Претенденти за поста на Меркел са срещу пакта за миграция

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 8

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 1078

/ брой: 224