21 Ноември 2018сряда04:51 ч.

БСП защити Жаблянов, няма да има оставка

Заради позицията на социалиста за Народния съд ГЕРБ искат да го махнат като зам.-шеф на парламента

/ брой: 33

автор:Ростислава Иванова

visibility 658

БСП защити Валери Жаблянов и обяви, че той няма да подаде оставка от поста на зам.-председател на парламента. Това стана ясно след съвместното заседание на ИБ и на ръководството на ПГ на левицата. След дебата зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев припомни, че БСП има позиция от 1991 г.: "като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани". "Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка. Няма основание за нея и в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред на обществото е съвсем друг и различен", подчерта Добрев.
До позицията на партийното ръководство на БСП се стигна, след като по-рано от ГЕРБ призоваха Жаблянов да понесе политическа отговорност заради декларацията на левицата срещу провеждането на Луковмарш, в която социалистите реабилитирали Народния съд. Ако това не стане, в сряда, в 9 часа започваме събиране на подписи за официално искане на напускането му като зам.-председател на парламента, закани се Тома Биков от името на ГЕРБ. Формално искането за оставката е фраза от декларация на БСП, че Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие". Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски също даде брифинг, а за повече тежест бившият седесарски кмет на Пловдив бе довел в НС представители на Съюза на репресираните, които също искали оставката на Жаблянов.
"Не виждам причина да подавам оставка. За какво? Най-вероятно има много жертви на комунизма", заяви пред журналисти в парламента Жаблянов. "Смятам, че ИБ на БСП има официална позиция. Имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Редица международни документи определят Народния съд като задължителен. Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България", подчерта Жаблянов. Той отказа да коментира процеса по разработка на партийните документи.
"Валери Жаблянов не трябва да се оттегля. Не би трябвало да му бъде искана оставката", категоричен беше депутатът от "БСП за България" Александър Симов. "Започвам да си мисля кое лице на ГЕРБ е истинското - това, с което обявиха, че историята е баланс и че преди 1944 г. също има насилие, което трябва да се осъди, или сегашните им изцепки и изявления, в които сатанизираме комунизма. Не може да се наказва правото на един депутат да има собствено мнение по някои исторически процеси. Народният съд наказва и хора, които вкараха България в коалиция с Хитлер", припомни Симов.
Не сме обсъждали в парламентарната група искането на оставка на Валери Жаблянов, заяви депутатът от ОП Станислав Станилов. "Самата процедура по оставка не е валидна по смисъла на парламентарния правилник. Ако е призован да си даде оставката, не е задължително да я даде. Ако неговата партия реши да го изтегли от това място, това е друг въпрос", коментира той.
 Ситуацията около поисканата оставка на Жаблянов може да се окаже своеобразен политически реванш за казуса с бившия парламентарен шеф от ГЕРБ Димитър Главчев, който напусна поста в средата на ноември м.г. по настояване на БСП. Тогава лично премиерът Борисов се ангажира да изпълни волята на левицата заради решението на Главчев да изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като сметна, че тя чете оскърбителна за министър-председателя декларация.Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226