26 Март 2019вторник19:24 ч.

БСП защити Жаблянов, няма да има оставка

Заради позицията на социалиста за Народния съд ГЕРБ искат да го махнат като зам.-шеф на парламента

/ брой: 33

автор:Ростислава Иванова

visibility 713

БСП защити Валери Жаблянов и обяви, че той няма да подаде оставка от поста на зам.-председател на парламента. Това стана ясно след съвместното заседание на ИБ и на ръководството на ПГ на левицата. След дебата зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев припомни, че БСП има позиция от 1991 г.: "като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани". "Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка. Няма основание за нея и в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред на обществото е съвсем друг и различен", подчерта Добрев.
До позицията на партийното ръководство на БСП се стигна, след като по-рано от ГЕРБ призоваха Жаблянов да понесе политическа отговорност заради декларацията на левицата срещу провеждането на Луковмарш, в която социалистите реабилитирали Народния съд. Ако това не стане, в сряда, в 9 часа започваме събиране на подписи за официално искане на напускането му като зам.-председател на парламента, закани се Тома Биков от името на ГЕРБ. Формално искането за оставката е фраза от декларация на БСП, че Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие". Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски също даде брифинг, а за повече тежест бившият седесарски кмет на Пловдив бе довел в НС представители на Съюза на репресираните, които също искали оставката на Жаблянов.
"Не виждам причина да подавам оставка. За какво? Най-вероятно има много жертви на комунизма", заяви пред журналисти в парламента Жаблянов. "Смятам, че ИБ на БСП има официална позиция. Имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Редица международни документи определят Народния съд като задължителен. Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България", подчерта Жаблянов. Той отказа да коментира процеса по разработка на партийните документи.
"Валери Жаблянов не трябва да се оттегля. Не би трябвало да му бъде искана оставката", категоричен беше депутатът от "БСП за България" Александър Симов. "Започвам да си мисля кое лице на ГЕРБ е истинското - това, с което обявиха, че историята е баланс и че преди 1944 г. също има насилие, което трябва да се осъди, или сегашните им изцепки и изявления, в които сатанизираме комунизма. Не може да се наказва правото на един депутат да има собствено мнение по някои исторически процеси. Народният съд наказва и хора, които вкараха България в коалиция с Хитлер", припомни Симов.
Не сме обсъждали в парламентарната група искането на оставка на Валери Жаблянов, заяви депутатът от ОП Станислав Станилов. "Самата процедура по оставка не е валидна по смисъла на парламентарния правилник. Ако е призован да си даде оставката, не е задължително да я даде. Ако неговата партия реши да го изтегли от това място, това е друг въпрос", коментира той.
 Ситуацията около поисканата оставка на Жаблянов може да се окаже своеобразен политически реванш за казуса с бившия парламентарен шеф от ГЕРБ Димитър Главчев, който напусна поста в средата на ноември м.г. по настояване на БСП. Тогава лично премиерът Борисов се ангажира да изпълни волята на левицата заради решението на Главчев да изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като сметна, че тя чете оскърбителна за министър-председателя декларация.Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 266

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 58