13 Ноември 2018вторник01:35 ч.

КТ "Подкрепа" готви миньорски протест

Това ще стане, ако цената на въглищата не се увеличи с 15%, а тази на тока от държавната ТЕЦ с 10%, заплаши синдикатът

/ брой: 31

автор:Ася Гардели

visibility 620

КТ "Подкрепа" заплаши с миньорски протести, ако не бъде направено спешно увеличение поне с 15 на сто на цената на въглищата, добивани от "Мини Марица изток" и повишение на цената на тока, произведен от ТЕЦ "Марица изток 2". За това настояха на пресконференция вчера представители на бранша и синдиката. Определяйки нова цена на въглищата, със сигурност ще трябва да се промени и цената, на която ТЕЦ "Марица изток 2" продава своята електроенергия, каза президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.
 Повишаването се налагало защото в момента продажната цена на въглищата е под себестойността им и поради липсата на инвестиции мината няма да може да подава необходимото количество суровина към ТЕЦ-овете, от които най-голямо е захранването към ТЕЦ "Марица изток 2", алармираха представители на минния бранш.
Има съставена методика за работата на комплекса, но тя не се прилага от 2009 година, което води до сериозни икономически проблеми, а 40 на сто от производството на електроенергия у нас е застрашено. "В мините има техника на 60 години, не се купува нова, не се подменят консумативите и има ежедневна опасност от инциденти като срутвания и наводнения", каза още Димитър Манолов. Според него това се случва, тъй като се правят технологични компромиси, за да се вместят в средствата, които получават от цените на добиваните въглища.
"Миналата година мини "Марица изток" отчетоха печалба, но тя е заради неизвършените инвестиции от 80 млн. лева", съобщи Владимир Топалов, председател на Синдикалната миньорска федерация "Подкрепа" и допълни, че комплексът се унищожава умишлено. Според профсъюза е недопустимо цената на въглищата от мини "Марица изток" да е с 50% по-ниска спрямо пазарните стойности и с между 15 и 30 на сто спрямо себестойността, пресметната по методиките на утвърдени консултантски фирми и експертни становища.
От профсъюза настояват още и за изготвяне на план за действие през следващите 10 години за инвестициите за ограничаването на вредните емисии и съответствията с новите европейски екологични изисквания.
Ако не бъдат изпълнени исканията на синдикатите, работниците са готови за стачни действия по места, а до края на месеца ще има протест в столицата, поясни Владимир Топалов.
Представителите на бизнеса негодуват, че докато държавната ТЕЦ "Марица изток 2" работи на загуба вече трета година и заплатите на работниците не са актуализирани от 2012 година, двете т.нар. "американски електроцентрали" отчитат печалби за стотици милиони.
Според експертите АЕЦ "Белене" не е алтернатива, а начин да се оправдават средства. Не е възможно да има атомна електроцентрала на цените, които са обявени, и това всички го знаят с изключение на една малка група. Строежът й ще бъде най-голямата глупост, за която ще плащат поколенията, каза още Владимир Топалов. Според него газта също не била алтернатива, заради високата цена, а най-добър вариант са централите, захранвани с въглища. "Затова ние настояваме, че в момента трябва да се увеличи цената на въглищата в Марица изток, за да може да се гарантира добивът им в следващите 20 години", допълни той.


 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220