14 Декември 2018петък10:58 ч.

Ердоган: САЩ не са яли османски шамар

Турският президент се закани и на чуждите компании заради газовите находища около Кипър

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 487

Турският президент Реджеп Ердоган, който е и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), се нахвърли открито срещу действията на САЩ в Сирия в емоционална реч пред неговата парламентарната група, предаде информационната агенция "Догу хабер ажансъ" (ДХА)
"Много е очевидно: онези, които ни заплашват с категоричен отговор, ако бъдат нападнати, никога през живота си не са получавали османски шамар. Ако си мислят, че могат да си правят всичко с Турция, много скоро ще видят, че това не е така. Турция не е палаткова държава. Един ще загине, на негово място ще възкръснат хиляди. Това трябва да се знае много добре. Ако сме заедно в НАТО, каквито са клаузите в НАТО, както Турция се съобразява с тях, така и САЩ трябва да го правят. Искам това да се знае много добре. Като президент на Турция аз съм равен и контактувам с НАТО, а не със САЩ. Всички страни членки на НАТО са равни със САЩ. Каква граница имаш ти (подразбира се Вашингтон) със Сирия, каква е връзката? Ако става въпрос за пари, даваш пари. Първите пристигнали сведения са за 550 млн. долара (подразбира се за сирийските кюрди). По заобиколен начин се говори, че те ще нараснат на 3 милиарда. Каква борба досега осъществи срещу "Ислямска държава", колко джихадисти унищожи, или къде ги препрати? Ние много добре знаем в района кой с кого си сътрудничи. Вече никой няма право да използва "Ислямска държава". Вече дойде краят на театъра "Ислямска държава" в Сирия", така се закани на САЩ президентът, цитиран от ДХА.
Междувременно Ердоган се закани чуждите компании да не "престъпват чертата" в Средиземно море, след като турски военни кораби блокираха италиански сондажен кораб, който се готвеше се прави сондажи за газ край Кипър.
Продължаващата безизходица в отношенията между Турция и Кипър за експлоатирането на енергийни находища в Източното Средиземноморие може да доведе до още по-голямо усложняване на зациклилите усилия за обединяване на острова след провала на мирните преговори миналата година. "Не си мислете, че пренебрегваме опортюнистичните опити за търсене на природен газ във водите на Кипър и по Егейското крайбрежие. Предупреждаваме тези, които престъпват чертата с погрешни изчисления в Кипър и Егейско море", добави Ердоган.
Италианският енергиен гигант ENI заяви, че на кораба му е било наредено да спре от турските кораби миналата седмица за "военни действия в района на дестинация", когато бил на път да започне проучване в блок 3 на изключителната икономическа зона на Кипър.
Кипър е разделен от 1974 г. насам, когато турските войски нахлуха и заеха северната една трета от острова в отговор на преврат на военната хунта в Гърция. Анкара и Кипър отдавна са в спор за Източното Средиземноморие, а Турция е последователна и неотстъпчива в защита на претенциите на кипърските турци за дял.В Истанбул се състоя траурна церемония на военнослужещ, убит по време на операцията "Маслинова клонка" в Северна Сирия срещу местните кюрдски формирования. Правителството съобщи, че досега са загинали 32 войници и над 100 други са ранени. 
Снимка БГНЕС

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243