23 Март 2019събота09:49 ч.

Стари играчи с нова роля на турската политическа сцена

Защо ли президентът Ердоган разиграва картата с бивишя премиер Давутоглу?

/ брой: 31

автор:Зорница Илиева

visibility 480

Появата на проф. Ахмет Давутоглу заедно с Ердоган на заседание на парламентарната  група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) възбуди задкулисието в Анкара до степен на кипеж. Гаданията варират от "какъв е шифърът на тази изненада", та до "каква сметка си прави президентът". Редица сериозни турски наблюдатели споделят, че с този ход Ердоган цели да  "разпръсне екипа на Гюл", защото са убедени, че експрезидентът Абдулла Гюл ще се реши да бъде съперник на Ердоган за президентския пост при следващите парламентарно-президентски избори на 3 ноември 2019 г.
Но в малката извънпарламентарна партия "Ватан" например считат, че

президентската сметка е друга - отношенията със САЩ.

Опасявайки се, че може да има "нападение от страна на САЩ", Ердоган е решил да "вземе до себе си" експремиера Давутоглу. Разбира се, че не са забравени гласно оповестените обвинения от страна на членове на ПСР, които посочиха проф. Давутоглу като главен виновник за "това, което става в Близкия изток, включително Сирия". Припомнят се оценките на американското списание за външна политика "Форийн полиси", което след отстраняването на Давутоглу на 5 май 2016 г. от премиерския пост, написа, че "САЩ загубиха своя човек в Анкара". По същото време в Анкара често можеше да се чуе мнение от типа "Давутоглу - тайният съюзник на Вашингтон".
Освен като автор на  "Стратегическата дълбочина" (смятана за турската стратегическа доктрина във външната политика), проф. Давутоглу  е известен и като дипломат с "много по-толерантно мнение от това на Ердоган по отношение на кюрдите", които са "сухоземната сила на САЩ в битките им срещу "Ислямска държава". Въпросът е наистина ли Давутоглу, ако го върнат на турската политическа сцена, може да съдейства за промяна в отношенията на Анкара с Вашингтон, които на този етап са сложни и противоречиви от всяка гледна точка? Ако той е бил "американският човек в Анкара", дали позиционирането му в нова роля ще промени отношението на САЩ към Ердоган? Още повече, че в Анкара зад кулисите отдавна се твърди, че "Дълбоката държава" в САЩ отдавна е взела решението си за Ердоган и една стъпка напред или назад няма да го промени".
Любопитното в случая е, че тези информации се изнасят от т.нар. опозиционна турска преса и то в период, когато в страната нищо не може да излезе без необходимите "санкции" от страна на управляващите. Не се крие, че появата на президента Ердоган заедно с Давутоглу, и то след проведен дълъг разговор между двамата в президентската резиденция "Беш тепе",  не е била посрещната с разбиране от страните в региона. Както се казва, "тяхното мнение за Давутоглу не е тайна".

Руснаците "хич не го обичат",

а и иранците споделят мнението им. В периода, когато Давутоглу бе премиер, често се казваше, че "Дамаск не гледа на него като на турски представител, а като на представител на САЩ и Израел". Може да се предположи, че сирийците са били в течение на изпращаните от Анкара задачи и препоръки до посолството на Турция в Дамаск по времето, когато проф. Давутоглу бе външен министър и премиер. А днес Анкара действа заедно с Русия, Иран и Багдад, Ирак, по отношение на "сирийския батак" - тоест "прави точно обратното на това, което се правеше по времето на Давутоглу", казва коментаторът Исмет Йозчелик.
Всъщност едва ли може да се твърди със сигурност чии интереси и кого представлява проф. Давутоглу в настоящата обстановка в Турция. И дали информациите за предполагаемо негово завръщане на политическата сцена не са спекулации или просто са опипване на почвата, което е честа практика на президента Ердоган. Но както казват в Анкара, интересно съвпадение е, че "в дните, когато Давутоглу отново излезе на сцената, бе свален руски самолет, отново". Турция навлиза в интересен период. Няма как да няма продължение.Премиерът Ахмет Давутоглу и съпругата му Саре приветстват поддръжници по време на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) през май 2016 г, на който за лидер на партията бе избран Бинали Йълдъръм. По-късно той смени Давутоглу на премиерския пост.
Снимка БГНЕС

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56