17 Януари 2019четвъртък10:08 ч.

Подготвят нови изисквания за работа на болниците с касата

/ брой: 28

автор:Аида Паникян

visibility 432

Подготвят се нови правила и процедури за работа на лечебните заведения с НЗОК. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 26 януари т.г. Председателката на Надзора и зам.-здравен министър Жени Начева казва, че "от медицинска и финансова гледна точка проблемът е сериозен" и трябва да се адресира в две посоки. "Едната посока е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.", казва тя, а от думите й става ясно, че ще бъде затегнат и контролът.
Отново се поставя въпросът за преместването на НЗОК в Центъра по хигиена. Зам.-министър Бойко Пенков пита какво го налага. "Аз го поисках, защото ми е трудно да управлявам тази структура в три блока, на три улици с хора, които живеят там и не знам кой е служител, кой е живущ. Никакъв контрол. Нито възможност да упражня реално това, което се изисква от мен по отношение на трудовата дисциплина", отговаря управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Да дадем 10-15 млн. лв. за преместване на касата в момент, в който не можем да дадем 10-12 млн. лв. за болнична помощ, ще ни отрежат главите и то с основание, опасява се Пенков.
В момента се прави оценка на сградите на НЗОК на улиците "Кричим", "Бигла" и "Любата". Относно идеята и МЗ да се премести в Центъра по хигиена на бул. "Иван Гешов" Теодор Василев от КТ "Подкрепа" прави забележката, че е логично министерствата да са по-близо до парламента и Министерския съвет. Логиката е институциите, които са в здравната сфера, да са на едно място и да работят заедно, отговаря Жени Начева. Темата се оставена за следващо заседание.

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11