11 Декември 2018вторник07:59 ч.

Размяна на удари между сирийски и американски сили

САЩ и Русия задействаха механизма за избягване на инциденти в хода на бойните действия

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 196

Най-малко 20 проправителствени сирийски военни загинаха при ответен удар на международната коалиция в източната провинция Дейр ез-Зор, съобщиха медиите. Според някои източници става дума за десетки, дори за 100 загинали. Американската и руската страна са контактували, за да избегнат инциденти помежду си в хода на бойните действия.
Според версията на водената от САЩ коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" проправителствени въоръжени формирования са нападнали сутринта в четвъртък щаб на Сирийските демократични сили (СДС), в който са се намирали американски съветници. Тези сили имат подкрепата на САЩ и коалицията.
"Сирийските проправителствени сили извършиха непровокирано нападение срещу щаба на СДС на 7 февруари. Военнослужещи от коалицията са се намирали там в качеството на съветници, помощници и съпровождащи силите заедно с партньорите от СДС по време на нападението, случило се на 8 километра източно от съгласуваната линия за предотвратяване на конфликтите по река Ефрат", се казва в съобщение от командването на коалицията. Си Ен Ен съобщи, че никой от американците не е пострадал.
"Коалицията нанесе удари по атакуващите сили, с цел да отрази тяхната агресия по отношение на нашите партньори", се добавя  в съобщението. При ответния удар срещу сирийските военни са убити най-малко 20 войници на сирийския режим и негови съюзници, твърди Сирийската обсерватория за човешките права. Но американски военен офицер твърди, че загиналите сред проправителствените сили достигат 100 души. Пак според други източници с ответния удар е била осуетена мащабна координирана атака в ранните часове на 8 февруари.
Държавните медии в Сирия потвърдиха, че десетки бойци са били убити, но отрекоха да има жертви сред военнослужещите на режима в Дамаск. "В нова агресия и при опит да подкрепят тероризма, коалиционните сили се насочиха към народните сили" в източната провинция Дейр ез-Зор, съобщи държавната телевизия, визирайки полувоенни групи, свързани с режима.
Според източници на Си Ен Ен американските военни все още не знаят кой точно е участвал в посочените проправителствени сили. Американската страна проверява по-специално дали не е имало руснаци сред тях. В съобщението се отбелязва, че "засега няма преки доказателства, че руснаците са обстрелвали обекта на СДС, където е имало американски съветници".
Заради случая бе задействан механизмът между Русия и САЩ за предотвратяване на инциденти на сирийския боен терен. Руската агенция ТАСС предаде, че представители на водената от САЩ коалиция са се свързали с руски военни във връзка с ответния удар срещу проправителствени части. Съответната информация бе разпространена от медии, позоваващи се на източници от щаба на коалицията. "Официални лица от коалицията поддържаха връзка с руската страна преди, по време и след отразяването на атаката на проправителствените сили на Сирия. Руските официални лица са уверили представителите на коалицията, че няма да предприемат никакви действия срещу тях в конкретния район", се казва в разпространено заявление.
 


 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240