17 Януари 2019четвъртък10:13 ч.

БСП уличи кабинета в лъжа борбата с контрабандата

Докладът на митниците опровергава ГЕРБ, че сивата икономика намалява, заяви проф. Румен Гечев

/ брой: 27

автор:Юлия Кулинска

visibility 680

БСП уличи в лъжа правителството на ГЕРБ и техните партньори за резултатите от борбата с контрабандата. Като доказателство депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев изнесе разобличаващи данни от наскоро публикувания доклад на Агенция "Митници". Документът опровергава твърденията на управляващите, че сивата икономика, контрабандата и респективно и корупцията, намаляват, заяви вчера той на брифинг в НС. Не е съвпадение, че докладът на митниците беше публикуван два дни след вота на недоверие за провал на кабинета в борбата с корупцията, подчерта Гечев. Според него отчетът е бил забавен, защото данните в него биха представлявали допълнителен аргумент и неопровержими доказателства, че БСП има пълни основания да иска оставката на кабинета.
За първи път от 2010 г. правителството на ГЕРБ не е изпълнило приходите от акцизи с 50 млн. лв., посочи Гечев. "При почти 24-25% повишение на цените на петрола през 2017 г., не е ли ясно, че и цените на бензина са по-високи, а оттам и парите от акциз. Но те не са, тъй като по данни на правителствената Агенция "Митници", те са на нулево положение и няма промяна в приходите. Можете да си представите какви са истинските измерения на контрабандата", коментира Гечев. Ефективно постъпилите суми от акциз на бензин през м.г. са 462,5 млн. лв., това е сума, равна на събраната през 2016 г., т. е. равна на нула, обобщи той. 
През миналата година има обратна негативна тенденция при и обложените с акциз цигари, обяви Гечев. През 2017 г. са заловени само два-три тира с цигари при опит за незаконен внос в България. През 2017 г. са били заловени 37 144 137 къса папироси, за 2016 г. - 44 420 159, а за 2012 г. - 83 683 408, цитира данните народният представител. Обложените с акциз цигари през 2017 г. са 13,7 мрлд. лева срещу 13,8 млрд. лева през предходната година, пресметна Гечев. Той предостави и таблици със задържаните цигари и тютюн, предназначени за нелегално разпространение за периода 2012-2017 година.
Нетните приходи от таксите за алкохол и алкохолни напитки през 2017 г. възлизат на 300,3 млн. лв. и отчитат ръст от 1,6% спрямо предходната година. Тази група стоки формират 6% от общите приходи  от акциз, т.е. нула на нула, отчете социалистът.Докладът на Агенция "Митници" опровергава твърденията на управляващите, че сивата икономика, контрабандата и респективно и корупцията, намаляват, категорични са социалистите
снимка Емилия КОСТАДИНОВА
Социалистите искат временна комисия да нищи БАЦИС

БСП внесе в НС предложение за създаването на временна комисия, която да проучи създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) в Агенция "Митници". Това обяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. Мотивите са огромните притеснения на ДАНС за функционирането на системата и изводите от последния й доклад. "Има съмнения за манипулиране или неутрализиране на достъп до компютърната система и, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност. Съществува условие за заплаха на финансовата и икономическата сигурност на страната", припомни Стойнев. Той цитира доклада на Агенция "Митници", че служители са изменили съдържанието на анализираната компютърна система, за да прикрият допълнителни уязвимости в нея.
Социалистите настояват за отговор на 9 въпроса. Кой е авторът на заданието за създаването на БАЦИС, кои са лицата, участвали в комисията, приела изпълнението на заданието за системата, ДАНС разследвала ли е поведението на изпълнителя, по отношение на създаването на условията за пробив в БАЦИС, свързан ли е изпълнителят с лица, които биха използвали условията за пробив, изброи Стойнев. По думите му условията за пробив в системата са открити на база обучение на служителите. "Какви действия са предприети. Извършено ли е в Агенция "Митници" обучение по информационна сигурност? Има ли сигнали от обучаващите за нередностите в системата? Има ли наказани лица за бездействие, свързани със създаването и функционирането на БАЦИС?", продължи с питането Стойнев. Трябва да се даде ясен и категоричен отговор какво се случва с приходите в държавния бюджет, категоричен е той. 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11