11 Декември 2018вторник12:17 ч.

Вълчев спира джендър програмата в училище

БСП редактира въпроса за референдума, ГЕРБ иска КС да тълкува Истанбулската конвенция

/ брой: 22

автор:Ростислава Иванова

visibility 388

Образователното министерство спира проучванията на неправителствените джендър организации, които вървят в български училища от 2013 г., oбяви вчера министър Красимир Вълчев. "Ще се въздържим от провеждането на проучванията по джендър проектите. Дебатите в обществото са полезни. Трябва да имаме относителен обществен консенсус на какви ценности, граждански, национални, европейски, общочовешки, искаме да учим децата. Но има и такива, които предизвикват и дискусия, и които родителите не искат да бъдат изучавани в училище. Трябва да бъдем сдържани и предпазливи. Това е и разделителна линия между либералното и консервативното. Не сме провели разговора докрай. Ще изчакаме. Провеждането на проучването не е най-важната ни задача", увери министърът. Преди два дни той дори заяви, че няма да въвежда джендър образованието, дори България да ратифицира конвенцията. Документът обаче изрично изисква учебни джендър програми от забавачката до университета, а международен орган ще следи изпълнението на конвенцията във всяка страна.
Междувременно Корнелия Нинова разсея съмнението за отстъпление на БСП от референдума за Истанбулската конвенция. "Не се отказваме. Подписите ги има. Редактирахме въпроса", обясни тя. "Знаем какво е мнението на повечето българи. Излязоха и социологически проучвания, че повечето са против документа", аргументира се лидерът на БСП. "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11 май 2011 г.?" е новата формулировка на въпроса. Припомняме, че на 25 януари БСП внесе искане за провеждане на национално допитване по темата.
Нинова обвини Цветан Цветанов, че лъже с твърденията си, че е подкрепила конвенцията на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон. Тя уточни, че на нито един международен форум не е гласувала за нея, а подвеждат гражданите, като показват списък с регистриралите се за участие във форума, представяйки го като списък на гласувалите. "И като политик, и като жена винаги ще се боря за правата на жените. Но също така винаги ще се боря против това жените да бъдат употребявани като знаме за налагане насила на българското общество на джендър идеологията и т.нар. социален ,а по същество трети пол, както и срещу въвеждането им в българските училища. Да пазим децата", призовава лидерът на БСП.
ПГ на ГЕРБ е решила да сезира Конституционния съд за съответствието на Истанбулската конвенция с основния закон, съобщи вчера шефът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. От партията вече събират подписка в парламента за внасяне на искането за тълкуване. Той отрече запитването до КС да е отстъпление в позицията на ГЕРБ. Според него произнасянето на КС щяло да е водещ правен ориентир за обществения дебат по конвенцията.
ГЕРБ искат КС да отговори за съответствието на конвенцията с чл.46, ал.1 от Конституцията, засягащ брака като доброволен съюз между мъж и жена. Според Кирилов това щяло да преодолее негативната нагласа и спекулациите, които битували в обществения дебат. КС ще направи и тълкувание "дали въобще в конвенцията се касае за еднополови бракове". "Ако КС постанови, че има несъответствие с Конституцията, тогава законодателят и обществото ще имат два варианта на избор: да се запази Конституцията и да не ратифицира конвенцията или да предприеме процедура за промяна в Конституцията и да ратифицира конвенцията", каза шефът на правната комисия. Той отрече така да прехвърлят обществения или политическия дебат на КС.
Гербаджията Тома Биков увери, че в момента не се водят разговори за промяна в Конституцията, а дали конвенцията е противоконституционна. По думите му ГЕРБ уважава и се бори българското общество да продължи да функционира върху базовите и фундаментални ценности, и най-вече християнските ценности.  
В декларация партия "Воля" пък излезе с "контраидея" за провеждане на референдум за цените на горивата, тока и картелите, "които ни ограбват всеки ден".
Нинова отрече обвиненията на Цветан Цветанов, че е подкрепила Истанбулската конвенция в Лисабон
снимка Емилия КостадиноваСкандалната фондация щяла да продължи конкурса за пола въпреки МОН   

Със или без съдействието на МОН конкурсът ще се проведе, заяви Живка Маринова, шеф на фондацията "Джендър образование, изследвания и технологии", която прави състезание "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" и чрез МОН разпространи анкета във всички училища със скандални въпроси към децата за пола им. ДУМА още на 16 януари съобщи за тази фондация и за това, че чрез МОН от 2014 г. насам се изпълнява програма "Джендър проект в България", без да сме ратифицирали конвенцията. Според Живка Маринова "джендър" означавало равнопоставеност. Но според конвенцията това е социална роля на пола, стереотипите за която трябва да се разрушат.
А Варненският свободен университет е открил две нови специалности за подготовка на джендър специалисти за детските градини и училищата, съобщи вчера Канал 3. Зам.-ректор на вуза бил бащата на министъра по европредседателството Лиляна Павлова, твърдят от телевизията.        
 
 

 

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240