17 Януари 2019четвъртък10:15 ч.

Общината в Свищов заделя най-много пари за образование

/ брой: 21

автор:Юлия Кулинска

visibility 134

Най-много средства, 38 на сто, от бюджета на община Свищов за тази година са заделени за образование. 21% ще бъдат похарчени за благоустрояване. Сравнително голям относителен дял, от малко над 10 на сто, са предназначени за развитието на социалните дейности на територията на общината. Това обяви вчера главният финансист  Стефан Кирчев.
Кирчев подчерта, че при изготвянето на финансовата рамка от 10 години насам се прилага оптимално балансиране, чиято цел е ограничаване на разходите. Той се похвали, че по тази причина, от 2000 година насам общината няма просрочени задължения. "На първо място приоритет на бюджета е финансовата стабилност, на второ място - повишаване на качеството, подобряване обхвата на предоставяните на населението услуги, устойчивост в реализираните проекти и баланс във всяко едно действие. Целта е гарантиране на бъдещо развитие. Приходите в бюджета са 22,738 млн. лв. От тях за делегирани държавни дейности са 11,683 млн. лв., за общинските дейности - 10,339 млн. и за дофинансиране 716 000 лева", добави експертът.
Община Свищов е единствената у нас, която позволява на кметовете от населените места да са първостепенни разпоредители на бюджет, заяви Кирчев. Той твърди, че статутът е юридически законен, но не се прилага. Чрез него кметовете и кметски наместници от Свищовския регион получават средства, които разходват по свое усмотрение. Кирчев съобщи, че тази година в региона с общинско участие ще се реализират четири мащабни проекта. Те касаят болницата в града, Кризисния център в село Овча могила, изграждане на Образователно-културен център в село Царевец и ремонт на пътя между селата Драгомирово и Овча могила.

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 26

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 33

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 346

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 11

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

автор:Дума

visibility 0

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 167

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 241

/ брой: 11