19 Ноември 2018понеделник03:59 ч.

Прокуратурата обвини престъпна група в МУ-София

Бившият ректор проф. Ваньо Митев оглавявал схемата за незаконен прием на араби срещу суми от по 50 хил. евро

/ брой: 19

автор:Велиана Христова

visibility 243

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в събота. Сред тях е и бившият ректор на вуза проф. Ваньо Митев, заподозрян, че е оглавявал организирана престъпна група в МУ-София за незаконен прием и дипломиране на фиктивни студенти, включително от арабския свят. Митев има и друго обвинение - в дело за неизгодни сделки, които са ощетили университета.  
От обвинените двама все още работят в университета. Има обвинен и гражданин на Великобритания, другите работели във фирма, която допреди 2 години е била официален посредник към университета. Чужденецът е набирал желаещи да бъдат студенти в България, но и граждани на европейски държави. Британецът ги свързвал с фирмата, тя - с шефовете на университета и те били записвани с фалшиви документи.
Разкритията сега бяха направени след акция на специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП в университета миналата седмица. Запознавайки се с обвинението, Ваньо Митев коментира, че то нямало нищо общо с него, защото контролът за приема бил многостепенен и в университета си имало административни служби за него. Според обвинението обаче във вуз са приемани студенти, някои - дори без средно образование, които са плащали по 40-50 хил. евро, за да бъдат записани с фалшиви документи и така да придобият статут на постоянно пребиваващи в страната.
Според прокуратурата нелегалните студенти са от Ливан, Ирак, Иран и Египет. Това е търговия с националната сигурност, посочи Гешев. По думите му, групата е придобила сериозни пари, на всеки от обвинените е наложена мярка са неотклонение с парична гаранция 200 000 лв. В дома на бившия декан на факултета по дентална медицина Андон Филчев е намерен стерилизатор със 100 000 лв.  
От 2016 г. насам, след одит на МОН в университета, доказал множество закононарушения,  ДУМА многократно изнесе данни от свои разследвания за прием на студенти в изнесени филиали на МУ-София в Швейцария и Италия, като властите на двете страни бяха установили, че те са в нарушение на законите на двете държави. Фирмата, набирала студенти за МУ в Италия, дори оповестена като свързана с мафията, бе фалирана и образувала дъщерна фирма, поела връзките с МУ-София. След като законно избраният ректор проф. Вихра Миланова заяви, че ще съдейства на МОН да се отстранят нарушенията, кръгът около Митев и дясната му ръка Алексей Алексеев организираха преврат за свалянето й чрез незаконни манипулации в Общото събрание (ОС), изборните документи бяха скрити дори от МОН. При организирания пуч в злата на ОС бяха допускани само "проверени хора", а вратите бяха запрени от частни охранители от Факултета по дентална медицина на Андон Филчев.     

 

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224