22 Март 2019петък11:38 ч.

Бедните ще си плащат

/ брой: 18

автор:Мая Йовановска

visibility 771

Един от КЕВР неотдавна (как не го беше срам) за пореден път се оплака колко големи са загубите на вода у нас, който на места надхвърлят 80%. Само това ли е работата на регулаторната комисия, а? От регионалното министерство пък ореваха орталъка за кой ли път, че ВиК системата е в плачевно състояние, че милиарди са необходими за запушване на пробойните и единственият начин за набавяне на тези средства бил с увеличаване на цената на водата. И се започна. В 13-14 области водата вече поскъпна. Протестите срещу новите цени, които не са подплатени с реални подобрения на качеството на услугата, не спират. Но какво от това? Вече ни подготвиха, че от 2020 г. всички ние ще плащаме нова такса "солидарност". По 10 ст. отгоре на всеки кубик вода. Всичко изброено обаче са някак неудобни за властта вести, каквито по традиция никога не се оповестяват преди избори.
Явно за да ни хвърлят малко прах в очите след всички тия "весели" новини, вчера от МРРБ информираха, че готвят промени в Закона за водоснабдяването, като една от новостите е отдавна обещаното въвеждане на различна цена на водата за социално слабите. Т. нар. водни помощи обаче се оказват мизерни.
Първо, от ведомството на Николай Нанков не дават нито изчисления колко са социално слабите нито пък дефиниция какви точно бедни ще обхване тази цена. Щото у нас хората в тежко материално положение са над 30%! И второ - макар всичко да е в суров вариант, засега се предвижда социално слаб (тук се включват и пеленачетата) да плаща по 1 лв. за кубик, но не и за повече от 1,5 кубика потребена месечно вода. Над това количество всеки ще си покрива сметката.
Възможно е така властта да иска да стимулира намаляването на разхищението на вода, ама това, дето ще покрива  - средно 50 литра на ден, е под екзистенц минимума дори на човек, който се къпе веднъж в седмицата и рядко се пере. Средно минута душ "гълта" 17 литра. Пестеливите казанчета за тоалетна харчат по 4-5 литра. А ръцете могат ли да си мият социално слабите? Ами ако (както често се случва) това са многодетни семейства? Това чисто и просто означава, че т.нар. помощ е само на думи, едно срамно подаяние и пореден опит на властта да ни излъже, че върши нещо за бедните и реално те сами ще си плащат това, което потребяват.
Затова пък ще бъдат изхарчени наши пари за една безсмислена работа, отново разписана в този проект. Щели да правят карта на ВиК мрежата. Тя тая мрежа от 20 години е на път напълно да се разпадне. Това обаче няма да реши проблемите на ужасно остарялата ни водна инфраструктура. Но може за финал да я опишете като археологическа находка.

 

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56