15 Ноември 2018четвъртък15:41 ч.

Бедните ще си плащат

/ брой: 18

автор:Мая Йовановска

visibility 591

Един от КЕВР неотдавна (как не го беше срам) за пореден път се оплака колко големи са загубите на вода у нас, който на места надхвърлят 80%. Само това ли е работата на регулаторната комисия, а? От регионалното министерство пък ореваха орталъка за кой ли път, че ВиК системата е в плачевно състояние, че милиарди са необходими за запушване на пробойните и единственият начин за набавяне на тези средства бил с увеличаване на цената на водата. И се започна. В 13-14 области водата вече поскъпна. Протестите срещу новите цени, които не са подплатени с реални подобрения на качеството на услугата, не спират. Но какво от това? Вече ни подготвиха, че от 2020 г. всички ние ще плащаме нова такса "солидарност". По 10 ст. отгоре на всеки кубик вода. Всичко изброено обаче са някак неудобни за властта вести, каквито по традиция никога не се оповестяват преди избори.
Явно за да ни хвърлят малко прах в очите след всички тия "весели" новини, вчера от МРРБ информираха, че готвят промени в Закона за водоснабдяването, като една от новостите е отдавна обещаното въвеждане на различна цена на водата за социално слабите. Т. нар. водни помощи обаче се оказват мизерни.
Първо, от ведомството на Николай Нанков не дават нито изчисления колко са социално слабите нито пък дефиниция какви точно бедни ще обхване тази цена. Щото у нас хората в тежко материално положение са над 30%! И второ - макар всичко да е в суров вариант, засега се предвижда социално слаб (тук се включват и пеленачетата) да плаща по 1 лв. за кубик, но не и за повече от 1,5 кубика потребена месечно вода. Над това количество всеки ще си покрива сметката.
Възможно е така властта да иска да стимулира намаляването на разхищението на вода, ама това, дето ще покрива  - средно 50 литра на ден, е под екзистенц минимума дори на човек, който се къпе веднъж в седмицата и рядко се пере. Средно минута душ "гълта" 17 литра. Пестеливите казанчета за тоалетна харчат по 4-5 литра. А ръцете могат ли да си мият социално слабите? Ами ако (както често се случва) това са многодетни семейства? Това чисто и просто означава, че т.нар. помощ е само на думи, едно срамно подаяние и пореден опит на властта да ни излъже, че върши нещо за бедните и реално те сами ще си плащат това, което потребяват.
Затова пък ще бъдат изхарчени наши пари за една безсмислена работа, отново разписана в този проект. Щели да правят карта на ВиК мрежата. Тя тая мрежа от 20 години е на път напълно да се разпадне. Това обаче няма да реши проблемите на ужасно остарялата ни водна инфраструктура. Но може за финал да я опишете като археологическа находка.

 

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222