27 Септември 2022вторник05:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще се задържи значителна с превалявания, на повече места и по-интензивни след обяд и вечерта. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. Днес облачността ще се задържи значителна с превалявания, на повече места и по-интензивни след обяд и вечерта. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Бизнесът отказа среща с Петкова за цените на тока

Предприемачите не виждат смисъл да разговарят с министъра, проблемът можел да се реши от МС във взаимодействие с парламента

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 9

Четирите национално представени бизнес организации са отказали среща с енергийния министър, насрочена за сряда, на която да се обсъдят техните притеснения от повишените цени на електроенергията на свободния пазар. Това съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), според която е безсмислена предвидената среща с участието на държавните производители на ток АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания", на асоциациите на търговците на ток, енергийния регулатор и двата синдиката.
На нея трябваше за пореден път да бъде обсъден проблемът на бизнеса с вдигането на цената на електроенергията на свободния пазар. Работодателските организации обаче вече не виждат смисъл от подобна среща, тъй като вече са били проведени няколко такива, без да има някакъв реален смисъл. В писмото си за отказ от участие в срещата АОБР изтъква, че срещи в подобен формат са провеждани вече два пъти, но не са довели до никаква промяна в ситуацията около българската енергетика и особено около неприемливите отклонения на "либерализирания" пазар на електроенергия.
В становището на АОБР до енергийното министерство се посочва още, че причините за отказа са изцяло принципни и не съдържат в себе си лично отношение - нито към Министерството на енергетиката, нито към политическото й ръководство. Ние не смятаме, че възникналите проблеми могат да бъдат решени на нивото на Министерството на енергетиката. От наша гледна точка тези проблеми вече могат да се решат само на най-високо ниво в йерархията на изпълнителната власт, във взаимодействие с Комисията по енергетика в Народното събрание и ръководствата на парламентарните групи, пише в писмото.
Опитът ни показа, че няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол. Това ще бъде единствено загуба на време и създаване на погрешно впечатление у обществеността, че се предприемат някакви действия.
Ние сме изключително огорчени, че може би ще ни се наложи за втори път през последните години да излезем на открит протест срещу ситуацията в българската енергетика. Вече имахме възможността да демонстрираме силата на единомислието между българските работодатели и работниците в предприятията на организирания бизнес. Всички помним как над 200 000 души протестираха в големите градове и София срещу безобразното повишаване на ценовата добавка "Отговорност пред обществото", с която се финансират привилегиите на така наречените "американски топлоцентрали" и на производителите на електроенергия от ВЕИ и чрез когенерация. Много бихме искали да избегнем второ издание на този протест, затова смятаме да водим по-нататъшните разговори и консултации на адекватно на проблема ниво, е позицията на предприемачите.
Преди дни работодателите заявиха, че енергетиката се управлява зле и се оплакаха от спекулативни оферти в търговци на електроенергия на свободния пазар. Те цитираха цена на тока от 100-120 лева за мегаватчас и заявиха, че ще подадат жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и че готвят протест срещу скъпия ток.

Увеличават правомощията на КЕВР на електроенергийния пазар
Междувременно вчера стана известно, че са готови промените в Закона за енергетиката, с които КЕВР ще получи по-големи правомощия на пазара за търговия на ток. Става въпрос за въвеждане в българското законодателство на специален регламентът за правилата за търговия с ток. С този регламент ще стане възможно да се предотвратяват пазарни злоупотреби при търговията на едро с ток. Така КЕВР ще бъде отговорен за ограничаването на нарушенията на пазара и ще може да налага санкции. Регулаторната комисия ще може да прави проверки и да съставя актове, ако бъдат установени нарушения. Експертите от КЕВР ще имат правото да изискват различна информация, включително и записи на телефонни разговори, да искат от съда запор на имущество, както и да правят предложения за временно лишаване от правото за упражняване на професия.

Работодателите сезираха КЗК за скъпия ток
Асоциацията на организациите на българските работодатели внесе вчера Комисията за защита на конкуренцията искане за образуване на производство за установяване на нарушение във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия. Преди ден от КЗК съобщиха, че се самосезират и започват проверка на пазара на ток. Според асоциацията АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, които доминират в производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92%, продават електроенергията за регулирания и свободен пазар на много различни цени. За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9,94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българската независима енергийна борса (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч. При това за същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64.10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78.48 лв./МВтч. „Вероятно координираното поведение на двете централи при обявените начални цени по отделните тръжни процедури резултира до стойности на коефициентите за брутна рентабилност на приходите от продажби на електроенергия, значително надвишаващи добрите практики“, се казва в искането на бизнеса.

 

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

автор:Дума

visibility 266

Явор Божанков: България без ГЕРБ е възможна с номер 28

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 186

Емил Хумчев: Страната има нужда от стабилно управление

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 186

Драгомир Стойнев: Предлагаме таван на цените на тока, газа и водата

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 186

ЕС с нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 735

/ брой: 185

Екзитпол: В Запорожието - 93% "за" Русия

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 186

Гърция се отказва от руския газ

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 186

Израел не дава ПВО на Киев

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 186

Разкриват 165 секции в Турция за изборите

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ