17 Януари 2019четвъртък10:09 ч.

Поправителен с фанфари

/ брой: 14

автор:Юри Михалков

visibility 659

Премиерът ни демонстрираше фанфарно настроение на пресконференция с германската канцлерка Меркел. Държеше се като ученик, комуто класната току-що е писала шестица и държеше цялата нация да види това и да зацъка с изненадващо одобрение.
Само че България пак бе пратена на поправителен - ето това е един от епилозите на леко "надзирателската" визита на г-жа Меркел. Премиерът ни се похвали, че е договорил Германия да изпрати експерти, които да помогнат за реформата на съдебната система, прокуратурата и полицията. Те щели да прегледат и току-що приетия закон за борба с корупцията. В подтекст това може да се разчете само по един начин - управляващите не са се справили с домашното си и ще трябва да се явят на поправителен изпит по дисциплината "Правосъдие". И на доста упражнения по нея, за да минат в следващия курс.
Вторият поправителен ще е шенгенски, но ще ни препитва Страната на лалетата. Премиерът рече: "Разчитам на посещението на (премиера) Рюте по темата за влизането в Шенген, защото Холандия е страната, която най-открито се противопостави на това (на влизането ни). Нека неговите експерти да обиколят цялата граница, да погледнат навсякъде и да се убедят, че я пазим добре. И след разговорите си с Рюте отново ще говоря с Меркел за Шенген". Границата ни отива на поправителен - ето докъде я докарахме през 27-те демократични години на контрабанда, далавери, печалбарство, фейк заграждения, но и истински дупки в балканския ни все още манталитет. ГЕРБ е на власт от 2009-та и няма как да не са допринесли за такава равносметка, макар да се бият в гърдите колко са направили за европейското ни развитие.
Не звучи фанфарно и приемането ни в Шенген на една трета - само с летищата ни, където ще отпадне граничният контрол. Докато за пристанищата и граничните пунктове (или другите две трети), оставаме със "слаб". Тоест там Меркел и Европа пак ни върнаха на поправителен. Това с летищата си е кръгла тройка и няма как да тръбим, че сме изкарали "много добър".
В интерес на обективността, ниската оценка не подхожда относно договореността за буферната среща ЕС-Турция, с която се е нагърбил Борисов. Но това е за момента. В дългосрочна перспектива да не се окаже, че шестици са изкарали интересите на Брюксел и Анкара, а българските интереси да кретат някъде между "слаб" и "среден", както често се е случвало с тях в историята.


 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11